Bo Julia pri sedmih letih kos zahtevni vlogi? Foto: EPA
Bo Julia pri sedmih letih kos zahtevni vlogi? Foto: EPA
Rio de Janeiro
Rio je tudi festival lepote in zapeljivih ženskih teles. Foto: EPA

Deklica z imenom Julia Lira bo tako lahko nastopila na čelu skupine, ki bo predstavljala šolo sambe Viradouro, s tem pa se bo pokazala tudi množici ljudi na Sambadromu in milijonom gledalcev po vsem svetu.

Odločitev šole, da bo deklica postala njihova "kraljica", je namreč v Riu in po svetu zbudila mnogo pozornosti, oglasili pa so se tudi nekateri zagovorniki otrokovih pravic, ki so opozorili, da za takšno deklic oni primerno, da nastopi v tej vlogi, ki se jo vedno povezuje s seksualno privlačnostjo in zapeljivostjo.

"Odločitev sodišča je precedens, ki bo imel negativne vplive po vsej Braziliji," je dejal Carlos Nicodemos, direktor sveta za zaščito otrok v brazilskem velemestu, znanem po vsakoletnem karnevalu, ki poteka na znamenitem Sambadromu. Dodal je, da je imela prav Brazilija vrsto let velike težave s spolnim izkoriščanjem otrok, posebej na območjih ob Amazonki.

Dolgih 80 minut v soju žarometov
A Juliin oče Marco, ki je tudi vodja šole Viradouro, se ne pusti prepričati, odločitev sodišča pa je pospremil z besedami, da je "vedel, da bo pravica zmagala". Dodal je, da bo deklica nastopila povsem spodobno oblečena, saj bo nosila kostum, primeren svoji starosti, poleg tega pa bosta v njeni bližini ves čas oba z ženo, ki bosta pazila, da se med 80-minutnim nastopom ne bo preveč utrudila.

Viradouro zna poskrbeti za pozornost
Karneval v Riu de Janeiru je mnogo več kot ogromna zabava na prostem, saj gre vsako leto tudi za prestižen boj med 12 vplivnimi šolami sambe v mestu. Zmagovalec se okiti s slavo in medijsko pozornostjo. Viradouru je sicer uspelo zmagati že leta 1997, šola pa se pogosto zaplete tudi v škandale. Leta 2008 so tako želeli na splav, na katerem je bila skupina golih ljudi, postaviti plesalca, oblečenega kot Adolf Hitler.