Južnokorejci izkoristijo mesec in pol dolgo sezono na vzhodnih plažah. Foto: Korea Tourism Organization
Južnokorejci izkoristijo mesec in pol dolgo sezono na vzhodnih plažah. Foto: Korea Tourism Organization
Gangwon po sončnem zahodu. Foto: Korea Tourism Organization

Zamisel je predlagal Sedež Vzhodnega morja (ESRH), vladni oddelek te severovzhodne province.
Predlog predvideva vzpostavitev nudistične plaže do leta 2017, namen pa naj bi bil privabiti več tujih turistov v provinco, znano po svojih lepih peščenih plažah, kamor poleti na oddih romajo Seulčani.
"Na ta projekt gledamo kot na del svojih prizadevanj za promocijo turizma," je povedala predstavnica ESRH-ja. "To je del naših načrtov - ustvariti plaže s specifičnim namenom - plaža za družine, plaža za pare, plaža za domače ljubljenčke in, da, tudi FKK-plaža."

Je pa predlog že zdaj naletel na ostro nasprotovanje javnosti, poroča AFP. Kljub nagli modernizaciji Južna Koreja ostaja razmeroma konservativna država, drzni vladni načrt pa bi potreboval soglasje tamkajšnjega prebivalstva. "Brez njihove privolitve bo načrt težko izpeljati," je povedala predstavnica ESRH-ja. "V bistvu smo že takoj po prvih medijskih poročilih o projektu prejeli protestne klice nekaterih prebivalcev."

Raje v tujino kot doma
Korejski novinar Čun Kjoung-vu, ki piše o turizmu, je za CNN ob tem povedal, da Korejci pravzaprav obožujejo nudistične plaže, ko potujejo v tujino, večja težava je imeti nudistično plažo doma. "Korejska družba je tako zelo povezana. Ne bi mogli iti sproščeno na nudistično plažo, ker bi takoj pomislili, da bodo za to izvedeli njihovi znanci."

Na zamisel o nudistični plaži je Južna Koreja sicer prišla že leta 2005 - in sicer o samo ženski nudistični plaži -, a so jo zaradi nasprotovanja javnosti naglo opustili. Podobno neuspešna je bila tudi nudistična pobuda otoka Džedžu leta 2009.

Provinca Gangvon ima sicer zaradi severne lege le kak mesec in pol sezone, ko je morje dejansko primerno za plavanje. Tudi zato dobršen del obiskovalcev raje izbere manj privlačne, a prikladneje locirane zahodne plaže.