Pravno osnovo za blokado dostopa do severnokorejskih propagandnih posnetkov, ki so na TikToku vse od aprilske objave postali izjemno priljubljeni, v Južni Koreji daje zakon o nacionalni varnosti, saj skladba po pojasnilih južnokorejskega medijskega regulatorja časti in slavi Kim Džong Una in s tem krši zakon.

Južnokorejski zakon o nacionalni varnosti oblastem namreč omogoča blokado dostopa do severnokorejskih državnih strani in medijev ter sankcioniranje Pjongjangu naklonjenega ravnanja in izjav.

Kim Džong Un. Foto: AP
Kim Džong Un. Foto: AP

V južnokorejskem medijskem regulatorju za zdaj niso pojasnili, kako bodo preprečili širjenje vsebin v zvezi s skladbo.

Priljubljeni posnetki na TikToku poleg voditelja prikazujejo različne skupine nasmejanih severnokorejskih delavcev, polnih elana. Skladbo so uporabili številni uporabniki omrežja po vsem svetu, ki z njo praviloma v sarkastični maniri opevajo Severno Korejo.

Po pojasnilih Seula gre za tipične vsebine, povezane s psihološkim vojskovanjem proti Južni Koreji.

"Zapojmo Kim Džong Unu, velikemu voditelju/pohvalimo se s Kim Džong Unom, našim prijateljskim očetom," med drugim pojejo v skladbi.

Kot piše BBC, je napoved spodbudila zanimanje Južnokorejcev in mnogi so si ogledali videoposnetke prav zaradi napovedane prepovedi. Nekateri so v komentarjih zapisali, da oblasti dostopa ne bi smele onemogočiti, saj bo tako lahko več ljudi uživalo v šali.

Nekateri uporabniki so še pojasnili, da jih skladba spodbuja med telovadbo ali delom doma, medtem ko je drugič všeč njen nostalgičen slog, ki da jih spominja na starejšo špansko in francosko popglasbo.