S prijateljicami so se odločile, da se bodo rapa naučile od svojega učitelja korejščine. Foto: Reuters
S prijateljicami so se odločile, da se bodo rapa naučile od svojega učitelja korejščine. Foto: Reuters

Članice skupine Suni in sedem princes, ki se poznajo že od mladosti, se v težkih letih po korejski vojni niso izobraževale, zato pa so se leta 2016 vse udeležile izobraževanja odraslih, da bi se naučile brati in pisati korejščino. Lani je vodja zasedbe Jeom-sun Park, znana kot Suni, na spletu naletela na rapovski nastop.

S prijateljicami so se odločile, da se bodo rapa naučile od svojega učitelja korejščine in ustanovile hiphopovsko skupino starejših, ki bo pisala besedila o svojem podeželskem življenju. Tako so lanskega avgusta debitirale na šolski predstavi v istem centru skupnosti, kjer so začele učne ure korejskega jezika.

Od takrat so južnokorejske osemdesetletnice, ki živijo v okrožju Chilgok, ki je v severni provinci Gyeongsang, več kot štiri ure vožnje od Seula, postale prave lokalne zvezdnice. Rapajo o življenju na kmetiji in tako prinašajo energijo v tiho podeželsko območje, njihova besedila vključujejo vrstice, kot so: "Pobiranje čilija s farme čilijev, pobiranje lubenice s farme lubenic. Tako vesela sem, da sem se vrnila domov!"

Ko nastopajo s klobuki, kovinskim nakitom in širokimi hlačami, članice po besedah Park podoživljajo svojo mladost. "Zdi se mi, kot da postajam mlajša. Tudi če sem stara, sem navdušena," je po nastopu v vrtcu povedala 81-letnica.

Uspeh Suni in sedem princes je v Chilgoku navdihnil nastanek še štirih rapovskih skupin

Potem ko je njihov manjši klub oboževalcev sprva štel 150 ljudi, se je slava skupine razširila zunaj njihovega okraja. Povabili so jih, naj nastopijo v drugih mestih in se pojavijo v televizijskih oddajah. Njihovi videi pa so na YouTubu zbrali več kot 77.000 ogledov.

Povabili so jih, naj nastopijo v drugih mestih in se pojavijo v televizijskih oddajah. Foto: Reuters
Povabili so jih, naj nastopijo v drugih mestih in se pojavijo v televizijskih oddajah. Foto: Reuters

"Mislila sem, da samo zvezdniki postanejo priljubljeni na družbenih omrežjih, toda zdaj je tam tudi moja babica," je dejala njena 27-letna vnukinja Hye-eun Kang, ki verjame, da je njena babica najbolj znana prebivalka Chilgoka.

Uspeh Suni in sedem princes je v Chilgoku navdihnil nastanek še štirih rapovskih skupin, ki jih sestavljajo starejši občani. Nekatere so bile ustanovljene z idejo, da bi preprečili demenco in osamljenost.

Južna Koreja naj bi sicer že prihodnje leto postala "super starajoča se" družba – petina prebivalstva je stara nad 65 let. Podeželsko območje, kot je Chilgok, spremlja največje tveganje, da utonejo v pozabo, saj se mladi selijo v mesta, vse manj jih ima tudi otroke.