Poslovilna zabava za Kaavana v živalskem vrtu Marghazar. Foto: Reuters
Poslovilna zabava za Kaavana v živalskem vrtu Marghazar. Foto: Reuters

"Najbolj osamljeni slon na svetu", kot je Kaavanov vzdevek, odhaja v naravni rezervat v Kambodžo, je sporočil Martin Bauer, predstavnik Four Paws International, mednarodne organizacije za zaščito živali, ki si je zadnja štiri leta prizadevala za Kaavanovo osvoboditev.

Slonovo selitev v Pakistanu osebno spremlja tudi po zvezdnica Cher, najvidnejša zagovornica Kaavanove selitve, ki se je v petek srečala s pakistanskim premierjem Imranom Hanom. Ob tem se je premierju zahvalila, da ji je omogočil odpeljati Kaavana v Kambodžo.

Kot je sporočila prek Twitterja, snema o rešitvi nesrečnega slona tudi dokumentarni film.

Kaavan je večji del svojih 35 letih v živalskem vrtu Marghazar v Islamabadu preživel vklenjen v verige, svojo partnerico pa je izgubil leta 2012, kar ga je močno potrlo.

Slonica je poginila po tem, ko se ji je iz rane razvila gangrena, njeno truplo pa je ležalo ob Kaavanu več dni, preden so ga umaknili, je za AP povedal Amir Khalil, veterinar Four Paws, ki je v zadnjih treh mesecih zdravil slona.

Utrpel hude fizične in psihične motnje

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vzdevek "najbolj osamljeni slon na svetu" so Kaavanu nadeli aktivisti, potem ko je svetovna javnost postala pozorna na njegove muke, nesrečnemu slonu pa so postavili diagnozo psihično in fizično prizadetega. Tako naj bi trpel za čezmerno telesno težo kot tudi podhranjenostjo, zaradi osamitve in golega dolgčasa pa ima tudi vedenjske motnje, kot je večurno zmajevanje z glavo.

Septembra so ob veterinarskem pregledu ugotovili, da ima Kaavan zaradi večletnega bivanja v neprimerni ogradi prerasle in razpokane nohte ter poškodovane tace. Kaavana so do nedavnega hranili z 250 kilogrami čistega sladkorja dnevno, v zadnjih mesecih pa je s pomočjo diete sadja in zelenjave že izgubil pol tone teže.

Tudi ko bo enkrat na varnem v Kambodži, bo Kaavan potreboval vrsto let fizične in psihološke opore, je dejal Bauer. Zaradi obupnih življenjskih pogojev, za katere krivijo sistemsko malomarnost, je pakistansko visoko sodišče maja ukazalo zaprtje živalskega vrta.