Na Hrvaškem najraje jedo kruh in pijejo mineralno vodo. Foto: BoBo
Na Hrvaškem najraje jedo kruh in pijejo mineralno vodo. Foto: BoBo

V hrvaških gospodinjstvih so lani popili 77,4 litra mleka in pojedli 16,4 litra mlečnih izdelkov ter 42,8 kilograma krompirja. V kategoriji pijač poleg mineralne vode v hrvaških gospodinjstvih popijejo še veliko sadnih sokov (17 l) in piva (15,6 l) ter osvežilnih gaziranih pijač (10,9 l) in vina (10,7 l).

Pri porabi mesa prevladuje svinjsko meso, saj so ga v vsakem gospodinjstvu lani povprečno zaužili 19,8 kilograma. Sledijo perutnina, suhomesnati izdelki in paštete, goveje in telečje meso. Najmanj so pojedli mesa ovac, jagenjčkov in kozlov, in sicer le kilogram na gospodinjstvo.

Malo rib in veliko jabolk
Kljub bogati ponudbi rib in morskih sadežev so pojedli le 7,5 kilograma morskih in sladkovodnih rib na gospodinjstvo. Konzerviranih in predelanih rib ter morskih sadežev pa so povprečno pojedli manj kot kilogram. Najbolj priljubljeno sadje na Hrvaškem so jabolka. Lani so tako pojedli 16 kilogramov jabolk na gospodinjstvo. Sledijo agrumi, banane, lupinasto sadje, jagodičevje in hruške.

Statistični urad je še objavil, da 90,7 odstotka hrvaških gospodinjstev živi v lastnem stanovanju ali hiši, da ima večina barvno televizijo, hladilnik in pralni stroj, več kot polovica gospodinjstev pa ima tudi avtomobil. Pomivalne stroje ima 27,5 odstotka gospodinjstev, mikrovalovne pečice 38,5 odstotka, klimatske naprave pa 24,3 odstotka hrvaških gospodinjstev.