Kakšno krsto pa bi izbrali vi? Foto: Reuters
Kakšno krsto pa bi izbrali vi? Foto: Reuters
Pletenje
Oddaja o pletenju je bila velika uspešnica. Foto: EPA

Gre za akcijo, s katero želi nacionalna televizija NRK detabuizirati umiranje, smrt, pogreb in vse, povezano s smrtjo. V prvem delu serije z naslovom Krsta je tamkajšnji rockzvezdnik Bjarne Bröndbo, sicer pevec zasedbe D.D.E. izbiral svojo krsto, ki jo je nato moral še "okrasiti" po svojem okusu. Na krsto je tako narisal avtoportret in se nanjo še podpisal.

Producent programa Nils Gelting Andresen je za BBC pojasnil, da je cilj serije približati smrt ljudem in Norvežanom pobliže predstaviti njihove zvezdniške idole. "Zastavljali smo jim vprašanja, na katera jim načeloma ni nikoli treba odgovarjati," pojasnjuje producent in dodaja, da so teme, o katerih govorijo v oddaji, precej bolj resne kot navadno.

12-urna oddaja o "štrikanju": od ovce do jope
NRK je sicer znan po svojih nenavadnih dokumentarnih filmih in serijah - pred kratkim so tako predvajali 12-urni televizijski maraton o pletenju. Gledalci so tako lahko v eni izjemno dolgi (in zelo počasni) oddaji izvedeli, kako volnen klobčič sploh nastane (od striženja ovac naprej), nato pa se poučili še, kako splesti "oblekico" za harleyja davidsona, in spremljali podiranje svetovnega rekorda, poimenovanega od ovce do jopice.

Že leta 2011 so 134 ur nepretrgano prenašali posnetek ladje, ki je mimo norveške obale plula proti Arktiki, in tako podrli svetovni rekord za najdaljši neprekinjeni program. Najboljši del zgodbe: prenos si je skupno ogledalo 3,2 milijona ali več kot 60 odstotkov vseh Norvežanov, v nekem trenutku pa je (verjetno ne prav napeto) dogajanje prek TV-zaslonov spremljalo več kot 600.000 ljudi.

Od drevesa do ognja
Februarja lani so 12 ur petkovega večernega (ali nočnega) programa namenili lesu za kurjavo - začelo se je s podiranjem dreves in cepljenjem drv, končalo pa s pomirjujočimi posnetki prasketanja ognja v kaminu. V oddajo so vključili tudi okrogle mize o sekanju in zlaganju, razživela pa se je tudi debata okrog tega, ali je bolje, da je lubje obrnjeno navzgor ali navzdol. Vsaj nekaj časa je oddajo gledal vsak peti Norvežan.

Še predtem pa so predvajali osemurno potovanje z vlakom od Osla do Bergna. Oddaja je bila takšna uspešnica, da so jo morali predvajati še enkrat.