Tekmovalci so se tudi letos pomerili v različnih disciplinah: oponašali so starega jelena, ki išče košute, glas zmagovalnega jelena po dvoboju in glasovni "boj" dveh enakovrednih jelenov. "Gre za skupek glasov, v naravi se jelen nikoli ne oglaša tako," je za STA razložil eden od tekmovalcev (in poznejši zmagovalec) Marko Mavri in dodal, da glasove združijo, da so bolje slišni.

Na tekmovanju lovci, ki oponašajo jelenje rukanje, uporabljajo različne pripomočke, t. i. rukala, ki so lahko ali naravna ali plastična, "nekatere se da kupiti v trgovinah", razlaga Mavri. "Bistvo je, da znaš pridobiti pravi glas, pravo oddaljenost. Če nisi dovolj blizu zvočniku, ti na tekmovanju ne pomaga nič," še pojasnjuje in dodaja, da je v naravi seveda drugače.

Kot je še razložil Mavri, se je sam na tekmovanje začel pripravljati že zelo zgodaj, "saj potrebuješ kondicijo": "Če nimaš kondicije, ti trebušna prepona ne da tega glasu. V določenih kiticah morajo biti točno določeni toni, ki jih sodniki slišijo, in za to potrebuješ kilometrino. Brez kilometrine ni uspeha," je še dejal.

Na letošnjem državnem prvenstvu je sodelovalo šest posameznikov, pomerili so se, kot omenjeno, v treh kategorijah. Njihovo oponašanje rukanja so za zastorom poslušali sodniki, ki so vsak nastop ocenjevali po posebnem vnaprej določenem ocenjevalnem listu.

Več podrobnosti o tekmovanju nam je že pred leti v pogovoru izdal Marko Petretič iz Lovske zveze Slovenije. Vabljeni k branju.

Sorodna novica Ta pa ni lovska! Slovenci odlični v oponašanju jelenjega rukanja