"Če vodo zanemarjaš, postane zelena." Foto: Radio Koper
bazen, oi
Zelena voda v olimpijskih bazenih je sicer znova modra. Foto: EPA

V Sloveniji imamo več kot 600 bazenov, v njih pa se redno jemljejo vzorci in kontrolira kakovost vode. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zatrjujejo, da je možnost, da se kaj podobnega, kot se je zgodilo v olimpijskem bazenu, zgodi tudi pri nas, izredno majhna.

"S tem se ne soočamo. Bazeni, ki obratujejo vse leto, so pod nadzorom vsaj enkrat mesečno, tisti, ki obratujejo samo sezonsko, pa dvakrat na mesec," je za TV Slovenija dejala Bonia Miljavac.

Sicer je recept, da se v bazenu ne zarasejo alge, precej preprost, pravi Miloš Omerzu, ki na enem izmed ljubljanskih kopališč skrbi za bazene. "Če vodo zanemarjaš, postane zelena." Zato bazen vsako jutro, preden se kopališče odpre za obiskovalce, očisti s pomočjo vodnega sesalca.

Alge je najboljše očistiti ročno ali z vodnim sesalcem, v topli vodi pa se širijo še hitreje. Skrb za bazene in čisto vodo ne poteka zgolj na površju, ampak tudi globoko pod zemljo - pod bazeni je osem ogromnih filtrov, ki jih je za kristalno čisto vodo treba čistiti vsaj dvakrat tedensko.