Glavna ideja aplikacije je Mustrove junake približati mlajši generaciji, hkrati pa je namenjena vsem nostalgikom, ki so zrasli ob Mustrovih stripih. Foto: BoBo
Glavna ideja aplikacije je Mustrove junake približati mlajši generaciji, hkrati pa je namenjena vsem nostalgikom, ki so zrasli ob Mustrovih stripih. Foto: BoBo
Miki Muster
Miki Muster je ustvaril več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku. Foto: BoBo

Na spletu je dostopna vremenska aplikacija Weather by Miki Muster s stripovskimi junaki Mikija Mustra, ki so jo pri podjetju As faktor - idejni snovalec aplikacije je Sašo Žnider, ki je že od malih nog velik oboževalec Mustrovih stripov - ustvarili z namenom, da bi popestrili prostor vremenskih aplikacij. Glavna ideja aplikacije pa je Mustrove junake približati mlajši generaciji, hkrati pa je namenjena vsem nostalgikom, ki so zrasli ob Mustrovih stripih.

Vremenska aplikacija za začetek ponuja deset različnih animacij glede na vreme in temperaturo. Teh deset animacij je vezanih na določene kriterije. Uporabniku aplikacija v kratkih, tri- do petsekundnih filmčkih pokaže, kakšno je vreme. Če je vroče, nad 30 stopinj Celzija, se Lakotnik na primer sprehaja po plaži, če dežuje, se Zvitorepec sprehaja po pločniku z dežnikom, je praktično rabo aplikacije pojasnil Aljaž Žnider iz As faktorja.

Ideja o aplikaciji je bila Mikiju Mustru, ki velja za pionirja stripa ter enega najuspešnejših ustvarjalcev te zvrsti in risanega filma na Slovenskem, všeč in jo je podprl. Sam animacij posebej za aplikacijo ni risal, je pa potrdil vsako digitalno ustvarjeno podobo, ki so jo ustvarili pri As faktorju. Prav tako je podal kakšno zamisel, za katero izmed animacij in bil vseskozi udeležen v ustvarjalnem procesu.

Animacije za zdaj niso interaktivne, saj bi pri podjetju radi najprej preverili, kako se bo aplikacija prijela, ali bo sploh zanimiva. Idej imajo sicer veliko. Za začetek imajo v mislih nov sklop animacij, ki jih bo uporabnik lahko poljubno nameščal za določeno vreme, sicer pa so po Žnidrovih besedah v primeru uspeha aplikacije "odprta vsa vrata".

Brezplačna aplikacija je dostopna na Google Play za androide in Apple Store za IOS pametne telefone in tablice, dogovarjajo se tudi z Microsoftom.

Muster je letos prejel Prešernovo nagrado, v utemeljitvi pa so zapisali: "Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge." Več v intervjuju z Mikijem Mustrom.