"Vesel sem rekorda, a rekordi so sčasoma preseženi." Foto: EPA

Šerpa Kami Rita premika meje možnega. V razmiku desetih dni se je drugič povzpel na Mount Everest. Števec vzponov na najvišjo goro na svetu je povečal na 30 ter podrl svoj lastni svetovni rekord. Njegovo odpravo je izpeljala organizacija Seven Summit Treks.

54-letni nepalski veteran je gorski vodnik po Himalaji že tri desetletja. Šerpa, znan tudi kot Mož z Everesta (Everest Man), je na 8849 metrov visokem vrhu prvič stal leta 1994, ko je delal za komercialno odpravo. Od takrat se skoraj vsako leto povzpne na Everest in vodi stranke.

Sorodna novica Na Mount Everestu dvojni svetovni rekord

"Vesel sem rekorda, a rekordi so sčasoma preseženi," je Kami Rita za AFP povedal po svojem 29. vzponu 12. maja in dodal, da je bolj vesel, da njegovi vzponi pripomorejo k prepoznavnosti Nepala v svetu.

Lani se je dvakrat povzpel na Everest, da bi si povrnil rekord, potem ko je drugi vodnik, prav tako šerpa, Pasang Dava, izenačil njegovo število vzponov. Kami Rita je pred tem sicer dejal, da je zgolj opravljal svoje delo in ni nameraval postavljati rekordov.

Osvojil je tudi druge osemtisočake, vključno z drugo najvišjo goro na svetu K2 v Pakistanu.

Tudi tuji gornik postal rekorder

Pred kratkim je nov rekord postavil tudi Britanec Kenton Cool iz Gloucestershira, ki je nanizal 18 vzponov na najvišjo goro sveta. Gre za rekord po številu vzponov na Everest, ki jih je opravil tuji gornik.

Nepalska vlada je za letošnjo pomladno sezono, ki traja od aprila do junija, izdala več kot 900 plezalnih dovoljenj, vključno s 419 za Everest, s čimer so zbrali že več kot 4,6 milijona evrov zgolj od licenčnin. Skoraj vse plezalce spremlja tudi lokalni vodnik, kar pomeni, da se bo na goro povzpelo več kot 800 ljudi.

Lani je vrh doseglo več kot 600 ljudi. Lanska sezona je bila tudi ena najbolj smrtonosnih, na gori je umrlo 18 ljudi.