Več sreče s svizcem so imeli v Pensilvaniji, kjer je znameniti svizec Phil napovedal še šest tednov zime. Foto: Reuters
Več sreče s svizcem so imeli v Pensilvaniji, kjer je znameniti svizec Phil napovedal še šest tednov zime. Foto: Reuters

Zbrana množica je navdušeno čakala na Freda, da bi se pojavil na vsakoletnem dogodku v Val-d'Espoirju v Quebecu, a jim je moral organizator dogodka Roberto Blondin sporočiti, da je devetletni svizec poginil.

Fredove posmrtne ostanke so našli ponoči, Blondin pa je povedal, da je mogoče, da je poginil konec lanskega leta med hibernacijo. "Edina stvar, ki je v življenju gotova, je, da nič ni gotovo," je začel nagovor filozofsko Blondin. "No, letos je to res. Žal je res. Moram vam sporočiti, da je Fred mrtev."

Po severnoameriški folklori bo zima trajala še šest tednov, če glodavci (podgane, polhi, jazbeci in svizci) na jutro 2. februarja ugledajo svojo senco.

Svižčev dan je v Severni Ameriki velik dogodek. Foto: Reuters
Svižčev dan je v Severni Ameriki velik dogodek. Foto: Reuters

Danes t. i. svižčev dan privablja na tisoče radovednežev, ki ugibajo, ali bo svizec videl svojo senco ali ne. Če je vreme oblačno in se senca ne pojavi, je pomlad blizu. V ZDA so sredi 19. stoletja običaj prinesli nemški priseljenci, ki so se naselili v Pensilvaniji in za osrednjo figuro vzeli tamkajšnjega avtohtonega svizca. Prvi svižčev dan so obeležili leta 1886.

Svižčev dan v Val-d'Espoirju oz. La Jour de Fred, kot mu pravijo tam, se je sicer danes odvil tudi brez Freda, saj je Blondin otroku, ki je stal na soncu, podal plišasto različico glodavca, da bi vseeno opravili vsakoletno tradicijo. Igračka je zarisala senco, napoved je bila podana: "Pomladi še ne bo."

Svizec Phil. Foto: Reuters
Svizec Phil. Foto: Reuters

Svizec Phil uzrl svojo senco

V drugih kanadskih provincah so imeli danes s svojimi svizci več sreče – Merv iz Manitobe in Shubenacadie Sam iz Nove Škotske sta videla svoji senci, ni pa je uzrl Wiarton Willie iz Ontaria, tako da je tam napovedana zgodnja pomlad. Kanada, znana po svojih ostrih, ledenih zimah, ima za zdaj eno najmilejših v zgodovini.

Južno čez mejo, v Pensilvaniji, pa je medtem sloviti svizec Phil iz Punxsutawneyja zlezel iz svojega brloga na hribčku Gobbler's Knob, uzrl svojo senco in tako napovedal še šest tednov zime. Letos se je ob Philovem brlogu zbralo več 10.000 radovednežev.

Phil sicer ne daje zelo točnih napovedi. Nacionalna uprava za oceane in ozračja ZDA je izračunala, da je Phil doslej zadel potek zime le v 40 odstotkih. V zadnjem desetletju je pravilne napovedi podal v letih 2013, 2014, 2016 in 2020.