Uradni znak novega britanskega kralja. Foto: Reuters
Uradni znak novega britanskega kralja. Foto: Reuters

Znak sestavljata črki C in R – prva predstavlja angleško različico imena Karel – Charles, druga pa besedo rex, ki v latinščini pomeni kralj. V črki R je rimska številka III, ki označuje kraljevo ime, nad črkami pa se sveti kraljeva krona. Kdaj bodo posamezni uradi in organizacije začeli nadomeščati prejšnji znak z novim, je v rokah določene ustanove. Ta znak se bo začel pojavljati tudi na spominkih in drugih predmetih, ki jih je mogoče kupiti v povezavi z dvorom.

Karel III. je znak sam izbral izmed mnogih, ki mu jih je ponudila posebna kraljevska organizacija College of Arms. Ta ustanova deluje že od leta 1484 in je odgovorna za oblikovanje vseh kraljevskih grbov in znakov. Obstaja tudi škotska različica Karlovega znaka, pri kateri se krona nekoliko razlikuje od angleške, dodaja Guardian.

Ob tem se je tudi uradno na Otoku končalo obdobje žalovanja za umrlo kraljico Elizabeto II., ki je trajalo še teden dni po njenem pogrebu. Spomnimo, monarhinja, ki je bila na britanskem prestolu rekordnih 70 let, je umrla 8. septembra na gradu Balmoral na Škotskem.

Prejšnji znak je bil tudi na mnogih uniformah. Foto: Reuters
Prejšnji znak je bil tudi na mnogih uniformah. Foto: Reuters

Hkrati v obtoku funti z dvema monarhoma

Britanska pošta pa je predstavila tudi štiri znamke s portreti umrle kraljice v različnih življenjskih obdobjih, ki jih bo izdala v njen spomin. Vse znamke je moral odobriti Karel III., v prodajo pa bodo šle 10. novembra.

Ob koncu žalovanja je več podrobnosti o menjavi denarja napovedala tudi banka Bank of England. Sporočili so, da naj bi novi bankovci, na katerih bo portret Karla III., v obtok prišli v sredini leta 2024. Začeli bodo kovati tudi nove kovance s podobo novega monarha, a še ni jasno, kdaj bo mogoče z njimi plačevati. Še naprej pa bodo veljavni obstoječi bankovci in kovanci s podobo Elizabete II. Po predvidevanjih banke je trenutno v obtoku 27 milijard kovancev, skovanih v času vladavine umrle kraljice.