Pri nas imamo natanko 40 ulic poimenovanih po Simonu Gregorčiču. Foto: BoBo
Pri nas imamo natanko 40 ulic poimenovanih po Simonu Gregorčiču. Foto: BoBo
Gradišče
Največ slovenskih naselij nosi ime Gradišče ali Pristava. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

Živite na Prešernovi ulici? V Ribnici ali na Muti? Je morda vaš kraj bivanja Gradišče, ampak kje leži - pri Grosupljem ali Tišini?

Se vam je že zgodilo, da ste srečali človeka, ki je prihajal iz kraja, ki nosi enako ime kot vaš? Ali pa ste morali večkrat prebrati naslov, preden ste ga lahko do konca zapisali zaradi pretirane dolžine? Predstavljamo vam največkrat ponovljena in najdaljša imena naselij ter ulic v Sloveniji.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije med najpogostejšimi naselji kraljujeta Gradišče in Pristava, saj nosi takšno ime osem slovenskih naselij. Sedemkrat pa se v Sloveniji ponovijo imena naselij Brezje, Dolenja vas, Potok in Ravne.

Če živite na naslovu, pri katerem je druga beseda "ulica", je največja verjetnost, da se ta imenuje Šolska. Teh je v naši državi 51, pet manj (46) je takšnih, ki nosijo ime našega največjega pesnika (Prešernova ulica), 44 pa jih je poimenovanih po našem najbolj opevanem pisatelju (Cankarjeva ulica). Prav tako 44 ulic pri nas nosi ime Vrtna ulica. Med najpogostejšimi imeni ulic so še Gregorčičeva, Kajuhova, Prečna, Levstikova, Trubarjeva, Mladinska, Gubčeva in Partizanska ulica ter Ljubljanska cesta.

Nase so lahko prav posebej ponosni prebivalci Svetih Treh Kraljev v Slovenskih goricah in Svete Trojice v Slovenskih goricah, saj sta njihova kraja pri vrhu po številu črk v imenu. Prvi ima kar 34 črk, drugi pa 30. Prav tako prostora na pismu lahko zmanjka tudi, če pošto naslovite na prebivalce Dolenjega in Gorenjega Gradišča pri Šentjerneju ter Špitaliča pri Slovenskih Konjicah. Naselje z najkrajšim imenom pa je Ig.

Je Ulica škofa Maksimilijana Držečnika najdaljša?
Za dolžino imen naselij pa ne zaostajajo prav veliko naše ulice. Na profilu Vala 202 na Facebooku in Twitterju se je razvnela debata o najdaljših imenih slovenskih ulic. Prav poslušalci in sledilci Vala 202 oz. uporabniki družbenih omrežij so pomagali statističnemu uradu izbrskati ulico z največ črkami v imenu.

Še dopoldne je po tvitih statističnega urada naziv najdaljše ulice po črkah v imenu pripadel Ulici slovenskih teritorialcev, ki je v Kočevju, a se je kaj kmalu izkazalo, da 28 črk ni dovolj. Več znakov ima namreč Ulica škofa Maksimilijana Držečnika - 32 črk. Prav tako kot Mariborčani, ki imajo ulico s tako dolgim imenom, so lahko na ulico z 29 črkami "ponosni" Kamničani, saj nekateri živijo na Ulici Kamniško-zasavskega odreda. Črko manj od Ulice slovenskih teritorialcev pa ima Trg mladinskih delovnih brigad, ki je v Ljubljani.

Še vedno pa so slovenski kraji in ulice pravi amaterji v primerjavi z otoškim Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochom, vasico na severozahodu Walesa.