Cohen, nekoč znan kot Ali G, se vloge Borata še ni naveličal. Foto: Reuters
Cohen, nekoč znan kot Ali G, se vloge Borata še ni naveličal. Foto: Reuters
Rahat Alijev
Rahat Alijev se je pomiril in zdaj bi rad Cohenu razkazal čare Kazahstana. Foto: FSK
Borat v Parizu
Borat osvaja svet in predstavlja ljudem izkrivljeno podobo Kazahstana. Foto: Reuters/AP

Kazahstansko oblast namreč namišljeni kazahstanski novinar, ki ga igra britanski komik Sacha Baron Cohen, že dolgo razburja s svojimi interpretacijami o nekdanji sovjetski državi.

Rahat Alijev, kazahstanski zunanji minister in mogočni zet predsednika Nursultana Nazarbajeva, je tako povabil Cohena, naj obišče prostrano, z nafto bogato stepsko državo in se sreča s povsem običajnimi ljudmi, namesto z nenavadnimi lunatiki, ki jih na televiziji in velikem platnu prikazuje Cohenov Borat.

Leto dni stara zamera
"Njegovo potovanje bi mu lahko odprlo oči in razkrilo, da ženske ne le uporabljajo avtobuse, temveč znajo tudi voziti avtomobile, da delamo vino iz grozdja, da Judje lahko prosto hodijo v sinagogo in podobno," je Alijev povedal za tamkajšnjo tiskovno agencijo Kazahstan Today. Kazahstanski zunanji minister se je, kot kaže, odločil ubrati drugačne strune, saj je še lani Cohenu grozil, da bo proti njemu sprožil pravni postopek, potem ko je komik gostil MTV-jeve glasbene nagrade kot Borat, pravkar "prifrčan" v zastarelem letalu Air Kazaha z enookim, z vodko nacejenim pilotom.

Bo Borat, ki odkriva Ameriko, filmska uspešnica leta?
Med Cohenovo zalogo surovega humorja, uperjenega proti Kazahstanu, najdemo tako njegove predstavitve devete največje države na svetu kot dežele, kjer je lokalni šport pretepanje krav in kjer prebivalci prirejajo zabave po vsakem ustreljenem psu.
V prihajajočem filmu Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan Borat prikazuje Kazahstance kot šovinistični, rasistični in antisemitski narod, katerega najljubša pijača je fermentirani konjski urin.

Ironično je, da spornega komika zdaj omenjajo kot resno možnost za dobitnika ali vsaj nominiranca za ugledno igralsko nagrado zlati globus.

Cohen lahko brez skrbi
Kazahstanske oblasti so ukinile Cohenovo spletno stran www.borat.kz, zato se je moral preseliti na www.borat.tv. A vplivni Alijev, ki ga med drugim zanima tudi profesionalni nogomet in trgovanje s sladkorjem, je zdaj postregel s miroljubno gesto sprave: "Razumem, da je Cohenova predstava užalila čustva številnih ljudi. Vendar moramo imeti smisel za humor in spoštovati ustvarjalno svobodo drugih." Alijev je Cohenu tudi še zagotovil, da ga v Kazahstanu ne čaka nikakršen kazenski postopek.