Nad golim planinarjenjem se še posebej navdušujejo Nemci. Foto:
Nad golim planinarjenjem se še posebej navdušujejo Nemci. Foto:

Tak je bil sklep vsakoletnega zasedanja skupščine majhnega kantona Appenzell Inner Rhodes, kjer so tamkajšnji prebivalci z dvigom rok odločili, da kršilce novega zakona kaznujejo z 200 švicarskimi franki (132 evrov).

Za to potezo so se odločili zaradi naraščajočega števila pretežno golih nemških pohodnikov, ki si pridejo ogledat slikovito pokrajino.

Kantonski parlament je o kazni začel razpravljati po pritožbah tamkajšnjih prebivalcev zaradi planincev, ki so imeli na sebi le pohodniške čevlje in nahrbtnik. "Odziv prebivalstva je pokazal, da je tako ravnanje moteče," je parlament zapisal v svoji izjavi. Na podobno potezo se pripravljajo tudi v sosednjem kantonu Appenzell Outer Rhodes.

"Golo pohodništvo je zdravo"
Na nekaterih nemških straneh, ki oglašujejo nov način pohodništva, je mogoče prebrati, da gre za "edinstveno izkušnjo narave, svobode in zdravja", obenem pa navajajo, da ima golo planinarjenje po Alpah zelo dolgo zgodovino. Regija Appenzell naj bi bila med nudisti priljubljena predvsem zaradi številnih poti zunaj utrjenih glavnih poti.

Kot zanimivost lahko omenimo, da je bila podobna praksa nekoč doma tudi v Sloveniji, natančneje na Bledu. Začetek sega v sredino 19. stoletja, ko je k nam prišel Švicar Arnold Rikli. Ta je hitro spoznal prednost podnebnih danosti in ugodnega položaja Bleda in začel z zdravstvenim turizmom, v katerega je bilo vključeno tudi tudi golo planinarjenje in sončenje.

J. R.