Veronika Deseniška je glavna junakinja 600 let stare ljubezenske zgodbe. Friderik II. se je z Veroniko poročil po smrti druge žene. Ker je bila nižja plemkinja, ni bila po godu Friderikovem očetu. Ta je dal oba zapreti. Veroniki so celo sodili zaradi čarovništva, kar velja za prvi zapisan čarovniški proces pri nas.

Bolj kot samo na odnos s Friderikom sem se želela osredotočiti na to, kako se ji je zgodila neka krivica. Mislim, da je to tudi edini način, da lahko Veroniko prestavim v leto 2024 ter jo lahko še več ljudi spozna in se z njo poistoveti.

Raiven o Veroniki za MMC

Kot je za TV Slovenija povedal Damir Žerič, višji kustos v Pokrajinskem muzeju Celje, so Veroniki dosodili besednika: "To ni odvetnik, temveč bolj pomočnik pri pravdi, ki jo je očitno tako prepričljivo branil, da jo je potem sodišče še isti dan oprostilo."

Vseeno kruti usodi ni ušla, saj so jo ujeli in zaprli na gradu Ojstrica. "Niso ji dali dovolj hrane in vode, nakar sta jo potem dva viteza zvlekla z gradu in jo utopila v čebru," je še povedal Žerič.

Najprej so jo pokopali v Braslovčah, nekaj let zatem je Friderik njene posmrtne ostanke prenesel v samostan Jurkoštler.

Čeprav gre za eno najbolj opevanih ljubezenskih zgodb slovenske zgodovine, pa o Veroniki ni veliko znanega. V nekaj stavkih je njeno usodo popisal neznani pisec kronike grofov celjskih, prav tako je ohranjen en sam dokument, ki jo navaja kot Friderikovo ženo.

Kdo je bila Veronika Deseniška, ki je navdihnila Raiven?