V skopskih dvonadstropnih avtobusih ne bodo predvajali več turbofolka. Foto: EPA
V skopskih dvonadstropnih avtobusih ne bodo predvajali več turbofolka. Foto: EPA

Glasbenega sloga, ki je priljubljen med številnimi vozniki avtobusov po celotnem Balkanu, od danes naprej ne bo mogoče slišati v Skopju. No, vsaj v javnih avtobusih ne.

V 67 novih dvonadstropnih avtobusih oz. double-deckerjih, ki so nadomestili več kot 30 let stare avtobuse, bodo zjutraj potnikom predvajali klasično glasbo, popoldne aktualne domače in tuje pophite, zvečer pa, ko se z avtobusi prevažajo večinoma mladi, bodo predvajali elektronsko in danceglasbo. Glasbo bosta izbirala DJ-ja Icko in Eric Fox.

Direktor javnega prevoza Mišo Nikolov je odločitev za nepredvajanje turbofolka v avtobusih javnega prevoza za Reuters pojasnil tako: "Nismo prepovedali turbofolka, kot ne moremo prepovedati katere koli druge glasbene smeri, enostavno smo jo le izključili iz svojega repertoarja. Prejemamo namreč številne pritožbe zaradi glasbe v avtobusih."

Skopje z 200 double-deckerji do leta 2013
Skopski double-deckerji so začeli prevažati potnike prejšnji mesec, odločitev vlade, da jih vpeljejo v Skopje, pa je naletela na številna neodobravanja.

Številni, med njimi tudi opozicijske stranke, so trdili, da retro videz in višina avtobusov nista primerna za slabe skopske ceste, zaradi česar so morali dodaten denar vložiti v popravilo cest. Nasprotniki double-deckerjev so trdili, da bi bilo veliko ceneje, če bi uporabljali standarne avtobuse.

Po Skopju sicer do zdaj vozi 67 double-deckerjev, preostalih 133 dvonadstropnih avtobusov pa bodo prejeli do leta 2013. Med 200 avtobusi jih bo 15 brez strehe, namenjeni bodo turističnim ogledom makedonske prestolnice.