Vandalizirani kip Zlatana Ibrahimovića, ki mu manjka nos. Foto: Reuters
Vandalizirani kip Zlatana Ibrahimovića, ki mu manjka nos. Foto: Reuters

Bronasti kip švedskega superzvezdnika v naravni velikosti, ki so ga leta 2019 postavili v njegovem rojstnem mestu Malmö, je bil tarča številnih napadov, odkar je novembra 2019 zvezdnik vložil svoj denar v stockholmski nogometni klub Hammarby, kar je razjezilo privržence Malmöja, kluba, kjer je Ibrahimović začel svojo poklicno kariero.

Nos kipu so odžagali decembra 2019, stopala kipa pa so "šla po svoje" naslednji mesec, zaradi česar se je zrušil ob pregrado, ki ga ščiti.

Nogometaš je trenutno član italijanskega kluba AC Milan, s katerim je v nedeljo postal italijanski prvak. Foto: Reuters
Nogometaš je trenutno član italijanskega kluba AC Milan, s katerim je v nedeljo postal italijanski prvak. Foto: Reuters

"Izbral je denar namesto ljubezni"

Navijači kluba Malmö FF so sporočili, da so na dražbo dali tri replike izvirnega nosu, ki sicer še vedno manjka, "ker vas lahko izbira denarja pred ljubeznijo drago stane". Ibrahimović je "izbral denar namesto ljubezni do domačega kraja in kluba, kjer je začel svojo kariero", so zapisali na posebej ustvarjeni spletni strani vararnasan.se, kar v švedskem jeziku pomeni "kje je nos".

"Nogomet je bil prvotno množično gibanje, vendar se je vse bolj spremenil v hiperkomercializirano množično industrijo, kjer navijače obravnavajo kot potrošnike, igralce in klube pa obravnavajo kot blago," so zapisali.

"Prodajalci nosu" so povedali, da nameravajo dobiček od dražbe uporabiti za prizadevanja za boj proti "sodobnemu komercialnemu nogometu" in za promocijo športa, kjer je poudarek na ljubezni do klubov in igre.

Umetnik, ki je izdelal bronasto skulpturo, Peter Linde, je bil precej razburjen zaradi dražbe. "Tisti, ki prodajajo, se pritožujejo, da se nogomet spreminja v velik posel, sami pa služijo denar s kaznivim dejanjem," je povedal za dnevnik Sydsvenskan.