Nad vztrajnostjo novinarja se je pritožil tudi župan Thaddeus Jones. Foto: AP
Nad vztrajnostjo novinarja se je pritožil tudi župan Thaddeus Jones. Foto: AP

Pristojni v Calumet Cityju, predmestja Chicaga, so novinarju časopisa Daily Southtown Hanku Sandersu, ki je med drugim poročal o tem, da so za hude poplave v mestu krivi slabo vzdrževani sistemi za odvajanje padavinskih voda, očitali, da "se vmešava v delo oz. ovira mestne uslužbence".

V prvotnem članku, ki je bil na spletu objavljen 19. oktobra, dan pozneje pa še v tiskani izdaji, je Sanders navajal, da so strokovnjaki mestne oblasti pred hudimi septembrskimi poplavami opozorili, v kako slabem stanju je omenjena infrastruktura, a so njihove pozive k ureditvi problematike preslišali. Tudi po objavi članka je novinar skušal pridobiti odzive pristojnih, vključno z županom Thaddeusom Jonesom, a je dobil zgolj grožnjo z globo.

Na novinarjevo stran so se soglasno postavili uredniki in drugi novinarji njegovega matičnega medija, pa tudi drugi, zaradi česar so si mestne oblasti "premislile" in obvestila o prekršku zaradi domnevnega nadlegovanja preklicale. "Veseli me, da je prevladal razum in da so uradniki mesta Calumet spoznali, da so storili napako," je dejal Mitch Pugh, izvršni urednik časopisa Chicago Tribune, v okvir katerega spada lokalni Daily Southtown, in dodal, da bodo še naprej budno spremljali, kako lokalne oblasti obravnavajo novinarje: "Še naprej bomo podpirali pravico naših novinarjev, da opravljajo svoje delo, bodisi v Calumet Cityju bodisi kje drugje."

Odvetnik, ki zastopa občino, Patrick K. Walsh je sočasno v sporočilu za javnost poudaril, da občina "ni želela" omejevati Walsheve pravice do dela, in dodal, da imajo mestni uslužbenci "pravico zavrniti pogovor" s Sandersom. Ob tem je novinarju "prijazno" svetoval, naj drugič svoja vprašanja naslovi na tiskovnega predstavnika predmestja.