Kirurgu navadno pomaga več ljudi, a ob dotičnem incidentu ni imel na voljo nikogar. To je bilo sicer ravno med pandemijo covida-19. Foto: Shutterstock
Kirurgu navadno pomaga več ljudi, a ob dotičnem incidentu ni imel na voljo nikogar. To je bilo sicer ravno med pandemijo covida-19. Foto: Shutterstock

Incident se je po poročanju regionalne javne televizije SWR zgodil leta 2020 v univerzitetni bolnišnici v Mainzu. Kot je (šele zdaj) potrdil predsednik uprave bolnišnice Norbert Pfeiffer, se je kirurg samovoljno odločil opraviti operacijo, čeprav je tisti trenutek v operacijskem bloku primanjkovalo zdravstvenega osebja.

Bolnik je že dobil lokalni anestetik, kirurg je bil pripravljen za operacijo, a ni imel asistenta, ki bi mu pomagal pri posegu. Bolnik je postajal vse bolj nemiren, zato je kirurg prosil čistilca, ki je v bližini pospravljal, naj prime bolnika za nogo in jo drži pri miru. Nato ga je prosil še, naj prevzame vlogo instrumentarja in mu podaja potrebne kirurške instrumente, poročanje časnika Mainzer Allgemeine Zeitung povzema AP. Čistilec naj ne bi imel nikakršne medicinske izobrazbe.

To je bila sicer rutinska operacija, amputacija nožnega palca, ki je minila brez usodnih posledic za bolnika. Za incident je uprava bolnišnice izvedela po naključju – ker je šel ravno takrat mimo operacijske dvorane vodja bolnišnice in je v njej opazil čistilca s krvavimi gazami v rokah.

"Kaj takšnega se nikoli ne bi smelo zgoditi," je prejšnji teden za nemške medije dejal Pfeiffer in dodal, da je kirurg že kmalu po dogodku izgubil službo.