Obkrožen z oboževalkami – vojakinjami. S fotografije je razvidno, kako čustveno so doživele njegov obisk. Foto: AP
Obkrožen z oboževalkami – vojakinjami. S fotografije je razvidno, kako čustveno so doživele njegov obisk. Foto: AP

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v zadnjih tednih svetovnim medijem in agencijah "dostavila" več fotografij svojega voditelja Kim Džong Una med opazovanjem urjenja vojaških enot, na primer padalcev ostrostrelcev, letalskih enot ali povsem ženske enote 5492, ki ima sedež na jugozahodni obali. Ob obisku padalsko-ostrostrelske enote je med drugim poudaril cilj Severne Koreje: ustvariti "nepremagljivo vojsko".

Pozneje je obiskal še vojaško oporišče Changrin ob morski meji z Južno Korejo in tamkaj stacionirane vojake, ki so ravno opravljali strelske vaje.

Gre za obliko pritiska na ZDA in Južno Korejo, da začnejo izvajati točke iz mirovnega dogovora, sicer bo Severna Koreja znova začela izvajati vojaške akcije. "Ne zanimajo nas več pogovori, ki nam ne prinesejo ničesar," je izjavo severnokorejskega svetovalca za zunanjo politiko Kima Kye Gwana v svet poslala agencija KCNA.

ZDA si zgolj kupujejo čas z govorjenjem o pogajanjih

Kim Kye Gwan je ob tem dodal, da si ZDA s pogovori zgolj kupujejo čas in se pretvarjajo, da si prizadevajo reševati korejsko vprašanje, v resnici pa ne storijo ničesar. Tudi zato, je nadaljeval, Pjongjang ni pripravljen na novo srečanje z južnokorejskim ali ameriškim vrhom, saj ne želijo, da bi se imel Donald Trump "spet s čim hvaliti".

Poleg tega je Kim Džong Un v zadnjih tednih obiskal (in pohvalil) tovarno za predelavo oz. zmrzovanje rib, pa tudi predilnico.