Črni seznam - bolj orodje za zastraševanje kot dejansko kaznovanje? Foto: EPA
Črni seznam - bolj orodje za zastraševanje kot dejansko kaznovanje? Foto: EPA
Kitajci pogosto povzročijo jezo in negodovanje, ko odidejo v svet. Foto: EPA

Kitajska bo svoje turiste, ki se bodo neprimerno vedli, uvrstila na črn seznam, da bi si tako izboljšala ugled doma in na tujem.

Med prekrški, zaradi katerih se bodo turisti znašli v nacionalni bazi podatkov, bodo uničevanje javne in zasebne lastnine, hazarderstvo in pornografske dejavnosti. Kitajska uprava za turizem je sporočila, da bodo med prekrški tudi motenje javnega prevoza, nespoštovanje lokalnih običajev in sabotiranje zgodovinskih razstav.

Kršilci bodo na črni seznam glede na pravila uprave, ki so začela veljati ta teden, uvrščeni za dve leti.

Turistična uprava ni razkrila, kakšne kazni bi lahko doletele turiste, ki bi se znašli na črnem seznamu, a po pisanju kitajske tiskovne agencije Šinhua bi lahko turistične oblasti kršilce prijavile carini ter prometnim in varnostnim oblastem, pa tudi centralni banki.

Uprava je sporočila, da bodo podatke delili z drugimi sektorji, kot so letalske družbe in hoteli. Po ocenah nekaterih pa je črni seznam bolj orodje za zastraševanje kot dejansko kaznovanje. S seznamom bi turiste opozorili na njihovo ravnanje in jih osramotili, če bi se neprimerno vedli.

Neznosni kitajski turisti
Ostra pravila za vedenje turistov prihajajo v času, ko po svetu odmevajo zgodbe o neprimernem vedenju kitajskih turistov.

Neki kitajski potnik je decembra na mednarodnem poletu v stevardeso vrgel skledo vročih rezancev. Na letališču v Tajvanu je neka Kitajka povsem brez zadrege svojim otrokom naročila, naj veliko potrebo opravijo kar na tleh letališke stavbe, čeprav je bilo stranišče le nekaj metrov stran - da umazanije le ne bi bilo preveč, je najprej na tla položila časopis. V Egiptu pa je za veliko ogorčenje poskrbel 15-letni Kitajec, ki je v 3.500 let star tempelj v Luksorju brez slabe vesti izpraskal svoje ime. Takšen vandalizem je povzročil toliko slabe volje, da je incident moral komentirati celo kitajski zunanji minister: "Na javnih krajih povzročajo neznosen hrup, na pomembnih arheoloških najdiščih čečkajo svoja imena na starodavne stavbe, pri prečkanju ceste ne upoštevajo rdeče luči in pljuvajo dobesedno povsod. Takšno vedenje povzroča veliko škodo celotni državi in ima zelo negativen vpliv."