Foto: BoBo
Foto: BoBo

BBC poroča, da je dan samskih zagotovo eden največjih letošnjih nakupovalnih trendov, da pa je njegova izvedba sploh mogoča, se nanj na Kitajskem pripravlja tri milijone delavcev, ob pomoči 4000 čarterskih letal in tovornih ladij.

Pričakujejo, da bodo letos zaradi pandemije in povečanega povpraševanja po izdelkih dosegli nove rekorde – po napovedih naj bi bili med bolj iskanimi robotski in navadni sesalniki ter škatle z orodjem. Računajo tudi na visoko prodajo različnih vitaminov in čistilcev zraka. Lani pa so denimo med najpogosteje uvoženimi dobrinami zabeležili lepotne produkte in hrano za živali. Pri kozmetičnih izdelkih za moške so imeli kar 3000-odstotno rast.

Poleg tega napovedujejo, da bodo visoko rast prodaje zaznamovale tudi luksuzne znamke, saj milijoni Kitajcev letos niso mogli potovati in nakupovati po svetu in posledično pričakujejo, da bodo to 11. novembra množično počeli na spletu.

Množični nakupi luksuznih izdelkov

"Pričakujemo, da bodo mednarodne omejitve povzročile močan premik k temu, da bodo kitajski potrošniki luksuzne dobrine nakupovali na spletu," pojasnjuje Michael Norris iz Agency China, ki skrbi za raziskave trga. Na veliko povpraševanje so se odzvale tudi znamke tako v primerjavi z lani pričakujejo dvojno število sodelujočih luksuznih znamk.

Dan samskih na Kitajskem oziroma "11.11" je primarno ustanovil spletni trgovec Alibaba, ki je želel ponuditi neko antitezo prazniku zaljubljenih. Temu so se hitro pridružili še drugi trgovci in leta 2019 so denimo na dan samskih na Kitajskem prodali za 31 milijard dolarjev izdelkov in storitev – neprimerljivo več kot denimo na črni petek.

Nakupovalnemu dogodku se po napovedih pridružuje več kot 350 tisoč lokalnih in mednarodnih znamk, med ponudbami po nižjih cenah pa bodo med drugim tudi avtomobili in celo hiše.

Cainiao, logistična veja Alibabe, pojasnjuje, da bodo za uvoz dobrin na Kitajsko uporabili več kot tisoč čarterskih poletov in tovornih ladij, v skladiščih in pristaniščih pa bo za celoten proces skrbelo več kot tri milijone delavcev.