Kitajci po vsem svetu danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju in vstopajo v znamenje podgane, ki naj bi po kitajskem horoskopu prineslo velike spremembe. Foto: EPA
Kitajci po vsem svetu danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju in vstopajo v znamenje podgane, ki naj bi po kitajskem horoskopu prineslo velike spremembe. Foto: EPA

A kljub širjenju skrivnostnega virusa je priprave na praznik pomladi, kot Kitajci imenujejo lunarno novo leto, tudi letos zaznamovala velika gneča na kitajskih železniških in avtobusnih postajah ter letališčih. Kitajske oblasti pričakujejo, da bo od začetka prazničnega obdobja do konca 40-dnevnega praznovanja opravljenih več kot tri milijarde potovanj.

Med potniki je največ migrantskih delavcev, ki se po vsem letu trdega dela v velikih mestih vračajo domov na podeželje. Za večino je to edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje družine.

Podgana je prvo od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Glodavec ima na Kitajskem veliko boljši ugled kot na Zahodu. Ljudje, rojeni v znamenju podgane, veljajo za inteligentne, iznajdljive in vsestranske.

Foto: EPA
Foto: EPA

Leto podgane
Kitajski jasnovidci letom podgan posvečajo posebno pozornost, saj se s tem znamenjem začne nov cikel v lunarnem koledarju. Kot poudarjajo, je začetek novega dvanajstletnega cikla pravi čas, da ljudje poskusijo nekaj novega. Kdor želi v svoji karieri kaj spremeniti ali išče srečo v ljubezni, ima v letu podgane dobre obete.

A leto 2020 vendarle ne bo za vse pozitivno. Previdni morajo biti zlasti vlagatelji, opozarja hongkonški mojster feng šuja Raymond Lo, ki je spomnil, da se je tudi zadnje podganje leto 2008 končalo katastrofalno za finančne trge.

Po drugi strani pa ni pričakovati večjih naravnih nesreč, kakršne so bile napovedane v prašičjem letu. Mojster feng šuja Ma Mingchao vidi tudi nevarnost širjenja bolezni. Kitajce, tudi tiste, ki niso vraževerni, je ta napoved prestrašila.

Na Kitajskem se namreč širi skrivnostna pljučnica, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa. Kitajske oblasti so zaradi tega virusa omejile potovanja že v skupno 13 mestih, ki skupaj štejejo več kot 40 milijonov prebivalcev. Virus je sicer doslej zahteval 26 smrtnih žrtev. Po državi se vrstijo tudi odpovedi javnih dogodkov in zaprtja znamenitosti.

Kako Kitajci v Sloveniji praznujejo novo leto?