Na svojih nastopih je Jackson odvrgel več enakih klobukov, ta na fotografiji je del zbirke muzeja Motown. Foto: EPA
Na svojih nastopih je Jackson odvrgel več enakih klobukov, ta na fotografiji je del zbirke muzeja Motown. Foto: EPA

Klobuk je bil eden izmed okoli 200 z glasbo povezanih predmetov, ki so jih pri dražbeni hiši Hotel Drouot ponudili na skupni dražbi, ki je potekala v torek, brez dvoma pa je šlo za predmet, ki je pritegnil največ pozornosti – ne pa tudi denarja. Ta čast je pripadla kitari ameriškega bluzovskega glasbenika T-Bone Walkerja, ki je bila prodana za 129.400 evrov.

Pri dražbeni hiši Hotel Drouot so sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Jacksonov klobuk iz črne klobučevine ocenili med 60.000 in 100.000 evri.

Jackson je klobuk snel z glave med prepevanjem uspešnice Billie Jean na televizijskem koncertu skupine Motown leta 1983, ko je bil na vrhuncu svoje slave. Nekaj trenutkov pozneje je prvič zaplesal svoj značilni ples moonwalk, pri katerem se zdi, kot da drsi nazaj, medtem ko hodi naprej.

Klobuk je z roba odra pobral Adam Kelly, ki je, kot je pred dražbo pojasnil Arthur Perault iz galerije Artpeges, menil, da ga bodo po koncu nastopa prišli iskat glasbenikovi predstavniki, a se to ni zgodilo. Nekaj let je klobuk nato hranil v svoji zbirki, pozneje pa prodal neimenovanemu zasebnemu zbiratelju. Klobuk je prehajal od enega zbiratelja do drugega, v torek pa so ga, kot omenjeno, prodali na dražbi, poroča AFP.

Kot še piše AFP, je prodaja glasbenih memorabilij postala zelo pomemben posel. Soorganizatorji dražbe Lemon Auction so, denimo, lani poskrbeli za odmevno prodajo kitare, ki jo je Noel Gallagher razbil na večer, ko se je skupina Oasis razšla v Parizu. Za inštrument so iztržili 385.500 evrov.

Pri Sotheby's pa so v tem mesecu za predmete Freddieja Mercuryja, vključno s klavirjem, na katerem je napisal skladbo Bohemian Rhapsody, iztržili skupaj 46,5 milijona evrov; za predmete so se na dražbi potegovali kupci iz 76 držav.