Številni so prepričani, da se v zaporu, ki je deloval med letoma 1829 in 1971, dogajajo paranormalni pojavi. Foto: EPA
Številni so prepričani, da se v zaporu, ki je deloval med letoma 1829 in 1971, dogajajo paranormalni pojavi. Foto: EPA

Vsako leto se kaznilnica The Eastern State Penitentiary oktobra in novembra, okrog noči čarovnic, spremeni v hišo strahov Terror Behind the Walls (Groza za zidovi), ki je odprta za vse, ki zberejo dovolj poguma.

Skupine obiskovalcev se tako sprehajajo po hodnikih zapora, v katerem sta bila včasih zaprta tudi ameriški gangster Al Capone in bančni ropar Willie Sutton, na poti pa jih čakajo različne grozote, kot so duhovi, duševno moteni zdravniki in nori pazniki. V resnici so to profesionalno naličeni igralci, ki se skrivajo v temi in nepričakovano skočijo pred prestrašene obiskovalce.

Prvič dovoljeno dotikanje
Letos obiskovalce vabijo na še groznejše 30-minutno popotovanje, saj si lahko tisti, ki želijo doživeti več (groze), omislijo neonske verižice, ki igralcem povedo, da se lahko obiskovalcev tudi dotaknejo. Tako se lahko zgodi celo, da določenega obiskovalca za nekaj časa ločijo od skupine in mora del poti po hodnikih zapora prehoditi sam.

Hiša groze zanima vedno več ljudi
Prvič so del zapora v hišo strahov spremenili leta 1991, a je šlo le za enodnevni dogodek. Danes pa v zaporu straši teden dni, sicer pa je kaznilnica za turiste, ki jih zanima zgodovina te zgradbe, odprta vse leto. Sedemdnevni dogodek predstavlja več kot polovico prihodkov, ki jih zapor dobi od vstopnin, letos pa pričakujejo še posebej dober obisk, saj je lani to območje prizadel orkan Sandy in povzročil kar nekaj škode.

Priljubljenost hiše strahov je iz leta v leto večja in tako lahko v enem večeru privabi tudi več kot tisoč ljudi. "Zgradba je zapuščena, čudovito grozljiva in je bila zgrajena zato, da ustrahuje. Ljudje prepotujejo vso državo, da so tu za noč čarovnic," je za Daily Mail povedal programski vodja Sean Kelley. Dodal je tudi, da kulise za hišo strahov ustvarjajo več mesecev, obiskovalce pa vsak večer straši več kot 100 igralcev.