Jon Stewart je imel nekoč hvaležno tarčo v Georgeu Bushu. Zdaj je svoj srd preusmeril na medije, natančneje na Fox News. Foto:
Jon Stewart je imel nekoč hvaležno tarčo v Georgeu Bushu. Zdaj je svoj srd preusmeril na medije, natančneje na Fox News. Foto:
Takole sta se na O'Reilly Factorju (Fox) spopadla Stewart in O'Reilly. Leva in desna.

Prejšnji teden je ta priljubljeni ameriški komik, voditelj vplivnega Daily Showa, storil nekaj, česar voditelji jutranje oddaje Fox & Friends na desno usmerjenem Fox Newsu niso: njegovo osebje je dejansko poklicalo Belo hišo in jim postavilo novinarsko vprašanje.
Že mogoče, da je bilo vse skupaj v duhu farse, a je dalo zaupanja ljudem, ki pravijo, da ima Daily Show novinarsko, ne le satirično vrednost. Fox & Friends je v svoji oddaji nenehno namigoval, da je polmesečni logotip vrha o jedrski varnosti "islamistična podoba", ki da jo je Obama izbral, da bi ponudil roko muslimanskemu svetu. Bela hiša je za Daily Show povedala, da logotip dejansko temelji na Rutherford-Bohrovem modelu atoma.
Tako neusmiljeno se Fox loteva predsednika Obame. Neusmiljen pa je tudi Stewart do Foxa. S prikazom izseka o polmesečnem logotipu in številnih drugih, odkar je Obama zasedel presedniški stolček, bi bil Stewart prav lahko tudi nadzornik Fox Newsa, najbolj gledane kabelske novičarske postaje v ZDA. To je opazil tudi Foxov voditelj Bill O'Reilly, ki je Stewarta označil za "predanega kritika" Fox Newsa.
Stewart še vsaj do 2013
Stewart, ki mu je Comedy Central prejšnji teden podaljšal pogodbo do leta 2013, združuje vnemo profesorja novinarstva in sarkazem satirika ter rutinsko obtožuje Foxove poročevalce, da izkrivljajo Obamovo politiko in promovirajo konservativno agendo. "Stewart izvrstno uporablja komedijo, da razgali tragičnost Fox Newsa, ob tem pa tudi poudarja resnost te težave," meni Eric Burns, predsednik Media Matters.
Segmenti o Foxu se pogosto po tisočkrat predvajajo na blogih in drugih spletnih straneh, kar še podkrepi njihov pomen. "Kritika medijev je postala del njegove znamke," pravi Mark Jurkowitz, direktor Projekta za odličnost v novinarstvu, ki je ob tem spomnil, da je Stewart v preteklosti seciral tudi CNN in CNBC. Toda Fox je tisti, do katerega Stewart goji najmočnejša čustva. Sam pravi, da jo veliko kritizira, ker je "resnično obupna, cinična, nepoštena novičarska organizacija".
Rejtingi gor, kritike gor
Samo letos so imeli na Daily Showu 24 prispevkov o Foxu (o CNN-u pet), v katerih Stewart dvomi o Foxovih novinarskih praksah. Med njimi: najem ne ravno kvalificirane republikanske podpredsedniške kandidatke Sarah Palin za strokovno komentatorko, ignoriranje Obamovega srečanja z republikanskimi vodji, lobiranje proti Obamovi zdravstveni reformi, izkrivljanje javnomnenjskih anket ...
Ob rasti Foxovih rejtingov raste tudi količina kritik na račun njegovih novičarskih in (konservativnih) mnenjskih programov. O’Reilly se je na Stewartove napade odzval tako, da je Daily Show označil za "ključno komponento levičarske televizije" in dodal, da Stewart ljubi in potrebuje Fox News, ker mu daje toliko materiala.
Stewart, za katerega prijatelji in kolegi pravijo, da ga medijske teme močno zanimajo in skrbijo, še naprej vztraja, da Daily Show ni oblika novinarstva. "Nisem se preselil iz predala komedije v novičarski predal. Novičarski predal se seli proti meni," se brani Stewart. A vseeno je preverjal dejstva pri Beli hiši, medtem ko je "novinarski" Fox le špekuliral o islamistični podobi in obtoževal.