Tema, na katero so letos pisali osnovnošolci in srednješolci, je bila ljubezen do svobode, saj smo bili zaradi karantene veliko v zaprtih prostorih in smo nekako čutili, da nismo svobodni. Foto: Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Tema, na katero so letos pisali osnovnošolci in srednješolci, je bila ljubezen do svobode, saj smo bili zaradi karantene veliko v zaprtih prostorih in smo nekako čutili, da nismo svobodni. Foto: Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Kot je povedala predsednica društva in članica ocenjevalne komisije Mira Delavec Touhami za Radio Si, je prispelo 184 pisem. Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce (93 osnovnošolskih, 91 srednješolskih).

"Na začetku, ko smo izpeljali tečaj, smo enostavno imeli temo ljubezen, potem smo ugotovili, da so prišla različna pisma z različno ljubezensko tematiko, zato smo se odločili, da bomo vsako leto dali neko temo. Zadnja leta smo imeli zelo bogate teme – od ljubezni do Slovenije ob 25. obletnici do ljubezni do narave, do materinščine lani, letos pa, ker so bili otroci in vsi mi bili deležni povsem novih okoliščin, torej karantene in drugačnega zaznavanja naše svobode, je bila letošnja tema prav ljubezen do svobode. Mladi so pisali ljubezensko pismo svobodi," je povedala Mira Delavec Touhami.

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujajo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipino Urbančič Turnograjsko, je zapisano na spletni strani kulturnega društva.

Zmagovalka v kategoriji osnovnošolcev je Eva Medved iz OŠ Frana Metelka Škocjan. Kot je povedala za Radio Si, se je na razpis prijavila že tretjič in si želela zmagati, pisanje ji je vzelo kar nekaj časa, svoboda pa zanjo pomeni vse. "Svoboda za življenje, svoboda za govorjenje, o tem sem pisala, snov je vzeta iz vsakdanjega življenja, ki ga gledam, ko hodim po ulicah."

Delček pisma Eme Medved

Ti, Svoboda, lahko izgineš ali pa se sploh ne prikažeš, ampak Te moramo najti, priklicati. Veliko ljudi misli, da si kar samoumevna, da kar prideš do človeka in rečeš: "Hej, ti boš pa svoboden." A jaz vem, da ni tako. Nekateri so lahko svobodni v vsem, le v Tebi ne. Nekateri pa Te sploh ne poznajo, niti svoboda ne!

"Svet Eminega ljubezenskega pisma svobodi je razigran in hudomušen, a odločen. Avtorica se zaveda, da sta izražanje misli in želja dragocenost, ki ni dana vsakomur. V mozaik svobode vnaša pomen poštenosti in s prizvokom filozofskega slika izjemen občutek do sočloveka. Zaveda se, da je svoboda lahko dvorezen meč, s katerim je mogoče raniti, in zato previdno in spoštljivo, z ljubeznijo do slovenstva in življenja diha svojo mladost," je zapisala komisija v utemeljitvi nagrade.

Na vrhu je letos prvič v devetih letih fant, in sicer je med srednješolci zmagal Dejan Gavrić iz SŠ Slovenska Bistrica. Kot je povedal za Radio Si, je v pismu primerjal sebe kot majhnega dečka in zdajšnjega Dejana, ki vstopa v odraslost, ter zanimivo povzel, da ko je stopil v čevlje z vezalkami, je stopil v realnost.

Delček pisma Dejana Gavrića

Kot vidiš, nama čas ni dobro del. Ne vem, ali je kriva puberteta ali je treba kriviti svet. Morda celo kombinacijo obojega. Počutim se, kot da sem tisti trenutek, ko sem vstopil v čevlje z vezalkami, sočasno izgubil stik z realnostjo. Najhuje je, da tisto, kar sem poznal prej, sploh ni bila realnost. Pravijo mi, da vstopam v svet odraslih. Govorijo mi, za koga moram voliti, kateri faks in avtošolo naj obiskujem, kje naj se zaposlim ... Draga S, če je to realnost, potem si želim, da nikoli ne bi odrastel"

"Dejanovo pismo se iz izpovedi fantiča prelevi v izpoved mladeniča, ki pogreša otroštvo in vsa občutja, pripeta nanj. Pogreša svobodo, s katero je včasih živel, in brezskrbnost, saj o svobodi takrat ni razmišljal, a jo je poznal, se je takrat verjetno niti ni zavedal. Danes vsaka njegova beseda kriči hrepenenje po svobodi. Avtor je na papir utelesil občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in so zato neslišani. Kritično se ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je otroškost pomembno ohraniti. Dejan je tako svobodi napisal nadvse simpatično ljubezensko pismo, nagajivo, igrivo, preprosto otroško, ko je bil drugošolec, in drugega, globoko razmišljujočega z vidika najstnika. Opaža absurd med tem, kako si je kot otrok želel biti odrasel, zdaj pa, ko je na pragu odraslosti, ugiba, da to ni to, kar si je želel. Vseeno zna ceniti drobne stvari v življenju in jih vedno znova išče v smislu svobode," pa je komisija utemeljila prvo mesto Dejana Gavrića.

Delčku zmagovalnih pisem lahko prisluhnete v današnji oddaji Izluščeno na Radio Slovenija, v celoti pa jih lahko preberete na spletni strani Kulturnega društva Josipine Turnograjske.

Ljubezenska pisma med mladimi