Kolumbija je ena izmed treh južnoameriških ekip v četrtfinalu. Foto: Reuters
Kolumbija je ena izmed treh južnoameriških ekip v četrtfinalu. Foto: Reuters
Jose Manuel Santos
Tudi predsednik Jose Manuel Santos (v sredini) si je nadel reprezentančni dres. Foto: EPA

Kolumbijska nogometna reprezentanca, ki ima vzdevek kofetarji, na SP-ju še nikoli ni prišla tako daleč, ob 22.00 po našem času pa jo v Fortalezi čaka težko pričakovan obračun z domačini Brazilci.

V Fortalezo bo prišel tudi kolumbijski predsednik Santos, ki je že razglasil petek za "državljanski dan" in vsem javnim uslužbencem dovolil, da delovna mesta zapustijo ob 13.00 po kolumbijskem času. Tekma se bo začela dve uri pozneje. Prvi mož Kolumbije je optimistično dodal, da se bo takoj po velikem obračunu vrnil v domovino, "da bo z državljani proslavljal zmago".

Popoln izkupiček
Kolumbijska reprezentanca, na čelu katere je morda prvi zvezdnik turnirja James Rodriguez, je na štirih tekmah prav tolikokrat zmagala, saj je v skupinskem delu premagala Grčijo, Slonokoščeno obalo in Japonsko, v osmini finala pa še Urugvaj, kar je v domovini povzročilo množično ulično rajanje in proslavljanje.

Po rajanju tudi nasilje
A že po prvi tekmi, 14. junija, ko so Kolumbijci Grke premagali s 3:0, je morala policija posredovati kar 5.000-krat, samo v tisti noči pa je bilo v prestolnici Bogoti ubitih devet ljudi, zato je mnogo mest, tudi Bogota, Cali in Cucuta, na dan tekem prepovedalo prodajo alkoholnih pijač. Enak ukrep bo veljal tudi danes, saj so možje postave ugotovili, da se s tem močno zmanjša število incidentov. Prepoved prodaje alkohola pa je razburila lastnike lokalov in trgovin, ki so tako ostali brez pričakovanega zaslužka.

V nekaterih mestih so oblasti ljudem prepovedale tudi to, da na javna mesta prinesejo peno za britje in moko, saj je tudi to pogosto privedlo do hude krvi.

Ob zmagi bi se Kolumbija v polfinalu pomerila s Francijo ali Nemčijo, kakšno stanje bo v državi vladalo takrat, pa si lahko le predstavljamo ...