Foto: AP
Foto: AP

Kolumbijska vlada je za boj proti invazivnemu širjenju divjih povodnih konjev mamilarskega barona Pabla Escobarja napovedala strategijo v treh korakih: sterilizacija, premestitev in evtanazija. Sterilizacija povodnih konjev se bo začela prihodnji teden, je povedala ministrica za okolje Susana Muhamad. Če bo šlo vse po načrtih kolumbijske vlade, bodo že letos sterilizirali 20 povodnih konjev, od leta 2024 naprej pa jih bodo letno sterilizirali še štirideset. Sterilizacija vsake živali bo vlado v povprečju stala 40 milijonov pesov (9220 evrov).

"Pojasniti moramo, da to ni edina strategija, niti ne bi zadostovala, samo s sterilizacijo ne bi mogli nadzorovati populacije," je dejala Muhamad. Vlada si zato prizadeva tudi za preselitev živali v druge države, kot sta Mehika in Indija. Nekateri povodni konji pa bodo usmrčeni.

Kolumbija se že leta bojuje proti nenadzorovanemu širjenju divjih povodnih konjev. V južnoameriški državi je po trenutnih podatkih 169 povodnih konjev – potomcev peščice, ki jo je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja za svoj zasebni živalski vrt pripeljal Escobar. Potem ko so enega najbolj razvpitih kriminalcev vseh časov leta 1993 ubili, so živali pobegnile z njegovega posestva v bližnje gozdove. Strokovnjaki pravijo, da gre za invazivno vrsto, ki uničuje polja, škodi naravni biotski raznovrstnosti prostoživečih živali in ogroža tamkajšnje prebivalce. Bojijo se, da bi lahko število teh velikih živali do leta 2035 doseglo 1000 osebkov, če ne bi sprejeli nobenih ukrepov.