Najverjetneje je šlo za dirkalnega konja (fotografija je simbolična). Foto: AP
Najverjetneje je šlo za dirkalnega konja (fotografija je simbolična). Foto: AP

Tovorno letalo Boeing 747 je bilo namenjeno v Belgijo, a se je približno po 90 minutah, ko je letelo na višini 9144 metrov, moralo obrniti in vrniti v New York, ker je konj pobegnil iz tovornega boksa in povzročil kaos.

"Na krovu je živa žival, konj. Uspelo mu je pobegniti, ne moremo ga spraviti nazaj," je dejal pilot islandskega leta 4592 družbe Air Atlanta. Kontroli zračnega prometa je obenem povedal, da je z letalom vse v redu, da pa ga skrbi konj na prostosti. Nato je zahteval, da veterinar pričaka letalo, ko bo spet pristalo na mednarodnem letališču Johna F. Kennedyja.

Ko se je letalo med incidentom vračalo, je pilot dejal, da mora zaradi teže letala "vzhodno od Nantucketa", priljubljene enklave bogatašev v bližini Massachusettsa, izprazniti 20 ton goriva, poroča BBC.

Zakaj so konja prevažali, ni znano, najverjetneje je šlo za dirkalnega konja. Prav tako ni jasno, kako se je konj "po houdinijevsko" izmuznil – ko je letalo pristalo na letališču, namreč ni bil privezan. "Ali potrebujete pomoč?" je kontrola zračnega prometa vprašala pilota po prihodu letala, a je pilot dejal, da potrebujejo pomoč zgolj na ploščadi, saj je bil konj v težavah.

Letalo je vzletelo pozneje istega dne in takrat uspešno pristalo na letališče Liege. Tovrstni incident ni bil prvi – avgusta se je na primer medved osvobodil iz zabojnika na letalu družbe Iraqi Airways, ki je bil namenjeno iz Dubaja v Bagdad.