Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Posebna raziskovalca Eva in Luka (interpretirata ju igralca Manca Dorrer in Domen Valič) v tretji sezoni podkasta o spolnosti Evolucija užitka še naprej raziskujeta osebne zgodbe poslušalk in poslušalcev in iščeta odgovore pri domačih in tujih strokovnjakih. V prvem delu, ki ga že lahko najdete v svoji aplikaciji za podkaste, boste tako slišali Alenkino osebno zgodbo.

Alenka je pri osemnajstih letih hodila v srednjo šolo in živela s svojim takratnim fantom. Ko je nenačrtovano zanosila, se je odločila za splav. Želi si, da bi se o spolnosti, kontracepciji in prekinitvi nosečnosti z njo kdo pogovoril. Doma in v šoli namreč ni dobila dovolj informacij. Zato se ji zdi, da bi morali ženske, ki se znajdejo v takem položaju, obravnavati sočutneje. Svobodno odločanje o rojstvih otrok je v ustavi od leta 1974, tri leta pozneje je zakon omogočil umetno prekinitev nosečnosti tudi brez zdravstvenih razlogov. Za spolno in reproduktivno zdravje žensk je država takrat poskrbela zelo sistemsko. Inštitut za načrtovanje družine, ki je nastal leta 1967, je bil v Sloveniji ključna institucija na področju izobraževanja in zagotavljanja seksualnega in reproduktivnega zdravja.

Dr. Mateja Kožuh Novak je na Inštitutu za načrtovanje družine pomagala ženskam v stiski ob nenačrtovanih nosečnostih. Varno jih je vodila skoznje ali pa jim zagotovila čim manj travmatično prekinitev nosečnosti. Prav tako je ženske učila načrtovati nosečnost in varno uporabo kontracepcije ter jih ozaveščala o pomembnosti rednih ginekoloških piregledov. Dr. Mateja Kožuh Novak pravi, da je bil "splav vedno, in to bi rada še velikokrat poudarila, splav je bil vedno izhod v sili. Spomnim se moških kolegov, ki so rekli: poglej te babnice, kar naprej hodijo na splav. Pa jim niso nič pomagali, se z njimi pogovorili. Spolni odnos ni le stvar enega, je stvar dveh." Najbolj se spomni ženske, ki je imela pri 28-ih letih že pet otrok in si je najbolj želela, da bi jo mož pustil pri miru. Dr. Kožuh Novak je takrat začela razmišljati o tem, da žensk spolnost ne osrečuje, "ker o njej nič ne vedo, prehitro rojevajo otroke drugega za drugim in imajo može, ki prav tako nič ne vedo o vsem tem."

Nihče mi ni rekel, da sem se prav odločila

Vendar je Inštitut za načrtovanje družine prenehal delovati leta 1981, ko se je pridružil ginekološki kliniki. Njegove dejavnosti so se razpršile. Kot kažejo raziskave in podatki, se mladi danes vedejo zelo odgovorno, saj smo na repu Evrope, ko gre za nezaželene nosečnosti in splave. Zdaj so za prenos znanja najbolj odgovorne mame, ki so pomemben vir inormacij. Alenka si z mamo v tem smislu ni bila blizu. Kontracepcijske tabletke je nehala jemati, ker je zaradi njih imela glavobole. Zanašala se je na umik, ki pa tako kot zanašanje na plodne in neplodne dneve ni kontracepcijska metoda. Da se vse več žensk obrača k naravi in ne želi jemati hormonov, v svoji praksi ugotavlja ginekologinja, porodničarka, sociologinja in seksologinja dr. Gabrijela Simetinger, ki pojasnjuje, "da bi želele uravnavati rojstva z naravnimi metodami in tudi partnerji jih spodbujajo v to smer. Predvsem je pa v zadnjih letih najbolj odklonilen odnos do hormonskega zdravljenja v obdobju perimenopavze in po menopavzi. Nekako vlada mnenje, da morajo ženske potrpeti, da je menopavza nekaj naravnega." Ob tem pa opozarja na nevarno prakso jemanja bioidentičnih hormonov, saj odmerki teh hormonov niso medicinsko preverjeni. "Ženske potem s krvavitvami prihajajo k svojim ginekologom. Tako sploh izvemo, da so jih uporabljale. Ne vem, zakaj je tega vedno več. Potrebovali bi več časa, da bi ženskam pojasnili vlogo hormonskega zdravljenja, saj izjemno izboljša kakovost življenja. Moški bo še pri 80-ih jemal testosteron, če mu bo zdravje dopuščalo."

Kot pravi Alenka, ki je zdaj stara 41 let, se s svojo ginekologinjo sploh ne pogovarja, ker se ji vedno mudi in nima dovolj časa. Zato išče informacije, tako kot vsi, na internetu, tam pa naleti na številne nasprotujoče si podatke. Je internet vzrok za nezaupanje do hormonov, kontracepcije, pravzaprav do medicinskega in farmacevtskega poseganja v telo? Tijana Cvijetičanin dela za bosansko nevladno organizacijo Zašto ne (slov. Zakaj ne), pri kateri preverja dejstva na internetu. Pravi, da gre za kompleksno vprašanje, saj so na eni strani tu finančni in ideološki interesi, na drugi strani pa tudi problem, ki ga ima medicina s priznanjem lastnih napak. Pravi, da "znanost ni bila vedno etična in je prestopila nekatere meje humanega ravnanja. Pred tem si ne smemo zatiskati oči. Znanstvena skupnost se po mojem nenehno trudi, da bi se izboljšala, da bi razumela. Ja, imamo grehe iz preteklosti, ampak zdaj uvajamo protokole, da se to ne bi nikoli več zgodilo. Govorimo lahko o neetičnih eksperimentih, neetični rabi človeških celic brez dovoljenja oseb ali družin. Kadar se je to zgodilo, je šlo za specifične skupine ljudi, ki jih je znanost izkoristila. Manjšine, ženske in tako naprej. To nezaupanje je včasih ostanek preteklosti, saj znanstveniki niso bili obvezani današnjim protokolom. Ampak to je tudi nekaj, kar bi morali ljudem povedati. To bi morali nehati skrivati, morali bi se o tem pogovoriti. Kot da smo že kdaj imeli kakšno človeško dejavnost, ki je bila popolna! To zdaj izboljšujemo, sčasoma postajamo vse bolj etični."

To je le nekaj tem, ki jih odkriva prvi del tretje sezone podkasta o spolnosti Evolucija užitka. Kakšne pa so vaše izkušnje s kontracepcijo in skrbjo za reproduktivno zdravje? Redno hodite na ginekološke preglede? Kakšno spolno vzgojo ste dobili, kako ste začeli odkrivati svoje telo, ste se morda soočili s katero izmed spolnih motenj? Ustvarjalci oddaje Evolucija užitka vas vabijo, da pišete na elektronski naslov evolucijauzitka@rtvslo.si in razkrijete svoje spolno življenje.

Manca Dorrer in Domen Valič. Foto: Radio Slovenija
Manca Dorrer in Domen Valič. Foto: Radio Slovenija

OPIS EPIZODE

"Živio. Jaz sem Alenka. Stara sem 41 let, po novem samska. Zadnje čase mi spet ful muzika dogaja. Dam si slušalke v ušesa in do konca na glas. In skačem po stanovanju. In kričim. In plešem. In me čisto nič ne skrbi. AAAAAA!!! Ker ne morem več. Nimam več energije za to, da bi me skrbelo. Kar bo, pa bo. Če bo konec sveta, bo pa konec sveta. Dosti imam! Že cel lajf se ukvarjam z drugimi, kaj drugi rabijo, kaj jim je všeč in kako se obnašati, da bodo vsi okrog mene srečni. No, zdej se bom še malo sama s sabo ukvarjala. Briga me. Mislim, ja, na polno me razganja, seks mi je končno v užitek, ker si ga tudi znam vzeti. Ampak ni lahko biti zadovoljna sama s sabo. Ko pogledam na net, so povsod sami mladi pa lepi ljudje, ampak vse je na polno seksualizirano. Golo telo je nekaj najbolj naravnega. In tega na netu ne vidiš nikjer."