Koronatorta je postala prava uspešnica. Foto: Reuters
Koronatorta je postala prava uspešnica. Foto: Reuters

Palestinski pek Ejad Abu Rezka iz pekarne Al Nada v kraju Han Junis na jugu Gaze je na družbenih omrežjih objavil fotografijo torte, ki jo krasi obraz črnolase ženske z modro zaščitno masko. Poimenoval jo je "koronska torta", z njo pa želel ljudi spomniti na pomen upoštevanja razdalje.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je torta postala prava uspešnica, vsak dan jo namreč naroči več deset prebivalcev sicer obubožane palestinske enklave.

Pek je poudaril, da torta nikakor ne zmanjšuje tveganja, ki ga predstavlja smrtonosni covid-19. Pri ljudeh skuša dvigniti stanje duha in hkrati širiti zavedanje o pomenu omejevanja stikov. Dodal je še, da slaščičarji, ki delajo torte, nosijo maske, rokavice in vso potrebno zaščitno opremo.

Podobno zamisel je dobil tudi Tim Kortüm, lastnik pekarne in slaščičarne v nemškem Schürenu. Eden najbolj iskanih pripomočkov v času koronakrize, čeprav ne zagotavlja nobene dodatne zaščite pred virusom, je toaletni papir. Prazne police v trgovinah in zaskrbljeni kupci so Kortüma spodbudili, da je pripravil torto v obliki najbolj zaželenega gospodinjskega pripomočka. “Trenutno ne moremo izdelovati poročnih tort, pripravljati sendvičev, zato smo se odločili za pripravo šaljivih tort v obliki toaletnega papirja,” pravi Kortüm. “Prvih osem je bilo prodanih v le nekaj minutah. Sprva je bila to samo šala, zdaj jih dnevno pripravimo kar 200” doda 36-letnik.

Zaradi velikega zanimanja za zanimive koronske slaščice so v svojo trenutno ponudbo dodali še koronapiškote.