Skozi kostanj tekmovalci napeljejo vrvico, nato pa se boj lahko začne. Foto: Reuters
Skozi kostanj tekmovalci napeljejo vrvico, nato pa se boj lahko začne. Foto: Reuters

Na Otoku je igra "kostanji" (v izvirniku conkers) priljubljen način zabave najmlajših jeseni, ko plodovi dozorijo. Igra se tako, da kostanj prevrtajo, skozenj napeljejo vrvico, nato pa nasprotnika skušata z udarci zdrobiti nasprotnikov kostanj. Komur to uspe prej, je zmagovalec.

V današnjih časih omenjena igra – kot mnoge druge oblike nekoč priljubljenih otroških iger – počasi tone v pozabo, še vedno pa živi v spominih danes odraslih. Zato ni nič nenavadnega, da se je v Londonu zbralo več sto odraslih in se pomerilo v omenjeni igri. "Vsi imamo svoje spomine na igro kostanja, na tem tekmovanju pa smo vse skupaj dvignili na višjo raven, obenem pa jo znova predstavili mlajši generaciji," o razlogih za tekmovanje pravi organizator Christopher Quigley.

Vsakoletno tekmovanje, poimenovano Peckhamsko kostanjevo prvenstvo, je pritegnilo zelo pestro množico udeležencev, ki so prisegali na različne taktike: eni so vrvico vihteli na vso moč, drugi nasprotnikov kostanj ciljajo strateško, na znane "šibke" točke, spet tretji pa so se v želji po zmagi skrbno lotili izbora svojega kostanja. Ali jih pred tekmovanjem malce popečejo, jih namakajo v kisu ali pa jih naberejo tik pred tekmovanjem, da so še sveži in tako težji, so razlagali udeleženci tekmovanja za Reuters.

Otroška igra pa ni zgolj priložnost za obujanje spominov, ampak tudi način, kako se znebiti napetosti, sta v pogovoru za Reuters poudarila dva tekmovalca, Dom Luck in Izzy Butler. "To je priložnost, da sprostiš nekaj jeze in drugih čustev, in to pod pretvezo, da gre za otroško igro," v smehu pravi Luck.