Znameniti gondoljerji v Benetkah imajo vnaprej določene cene vožnje. Foto: AP
Znameniti gondoljerji v Benetkah imajo vnaprej določene cene vožnje. Foto: AP

Kot piše CNN, sta lahkomiselna Francoza "misijo" izvedla v četrtek okoli pol dveh zjutraj. Gondolo sta ukradla v bližini slavnega mostu Accademia in se nato z njo popeljala po znamenitem Velikem kanalu.

Lastnik gondole Giorgio Bognolo je bil, razumljivo, ogorčen. Kot je dejal, sta turista vse stvari, ki jih je imel spravljene na krovu elegantnega plovila, kot so blazine, odeja in dekoracije, zmetala v vodo, nato pa gondolo vozila kot kanu.

Na krajo so ga opozorili domačini, ki so opazili nenavadno cikcakanje gondole.

Paru zdaj grozi tožba zaradi kraje, Bognolo pa je napovedal, da bo proti njima vložil tudi civilno tožbo. "Ne morem verjeti. Gondolo sta uporabljala kot kanu – a to ni mogoče, saj se gondola ne more premikati naravnost naprej. To ni plovilo, ki bi ga bilo preprosto upravljati, saj se nepredvidljivo premika in včasih tudi ustavi. Poleg tega je nujno treba veslati stoje in pri tem uporabljati dolgo leseno palico forcolo," je dejal. Ob tem se je zahvalil domačinom in policiji, ki mu je vrnila njegovo cenjeno plovilo. "Kdo ve, kje bi gondola sicer končala zjutraj," se je pridušal.

Benetke se že leta borijo s prevelikim navalom turistov. Foto: AP
Benetke se že leta borijo s prevelikim navalom turistov. Foto: AP

"Bila sta vesela"

Dodal je, da sta se oba moška, ki sta bila stara okoli 30 let, na smrt krohotala, ko je prišel identificirat gondolo. Turista sta z njo preveslala okoli 300 metrov. "Videti sta bila vesela, res vesela. Nista se mi niti opravičila, ampak sta bila popolnoma hladna. To me je najbolj prizadelo. Njima se je vse skupaj zdela le igra, a storila sta nekaj res grdega. Če bi to storila v Franciji, bi ju zaprli in ključ vrgli stran. Sreča zanju, da sta bila v Italiji."

Gondole so izredno dragoceni predmeti, saj ne gre za množično proizvodnjo. Kot je dejal Bognolo, je njegova ročno izdelana in stane okoli 60.000 evrov. Vsako leto za njeno vzdrževanje porabi okoli 3000 evrov. "To so čudovita, a zelo občutljiva plovila. Njeno vzdrževanje je zelo drago. Z denarjem, ki ga zaslužim, želim hčeri plačati šolanje na univerzi. Ko sta mi jo dva malopridneža ukradla, sem se počutil, kot bi se kdo dotaknil moje hčere ali žene," je še dejal.

Njegov odvetnik pa je posvaril, da se številni turisti v Benetkah vedejo, "kot bi prišli v Disneyland". "Gondola je simbol – če jo kdo namerno poškoduje, je, kot bi namerno metal kamenje v Eifflov stolp."