Foto: Facebook/Obalna straža ZDA
Foto: Facebook/Obalna straža ZDA

Bratje so bili pogrešani, potem ko se niso vrnili s potovanja na atol Pikelot, nenaseljen koralni otok dobrih 660 kilometrov od Gvama. Reševalna akcija s tega otoka je bila potrebna že drugič v štirih letih. Obalna straža je v izjavi zapisala, da so se trije izkušeni pomorščaki, vsi moški v štiridesetih, na jadranje podali z atola Polowat – otoka, ki je del Federativnih držav Mikronezije.

Nato so z 20-metrskim skifom odpluli proti atolu Pikelot, ki je od Polowata oddaljen dobrih 180 kilometrov, poroča BBC. Ker se niso pravočasno vrnili, je nečakinja pogrešanih na to opozorila reševalni center obalne straže na Gvamu, kar je sprožilo iskanje in reševanje. Reševalci so v slabih vremenskih razmerah prečesali območje, ki je obsegalo več kot 78.000 kvadratnih navtičnih milj (267.532 kvadratnih kilometrov). Može so po zaslugi improviziranega napisa HELP (Na pomoč) kljub razmeram zlahka opazili z zraka.

"V želji, da bi jih čim prej našli, so pomorščaki na plaži s palmovimi listi izpisali 'Na pomoč,' kar je bilo ključno, da so jih odkrili," je povedala poročnica Chelsea Garcia, ki je vodila reševalno akcijo. "Njihova iznajdljivost je bila ključnega pomena pri usmerjanju reševalcev na njihovo lokacijo," je dodala.

Osebje obalne straže je nato moškim iz letala odvrglo pošiljke za preživetje in radijsko postajo, ti pa so varno pričakali plovilo obalne straže ZDA. Pomorščaki so pozneje po radijski zvezi sporočili, da so v dobrem zdravstvenem stanju in da imajo dostop do hrane in vode, poroča BBC. Njihovo plovilo je bilo sicer v okvari, zato so zaprosili za pomoč pri vrnitvi skifa v Polowat.

Pri ameriški obalni straži so v izjavi zapisali, da je reševanje primer dobre koordinacije med ZDA, zveznimi državami Mikronezije in osebjem ameriške mornarice, ki deluje na tem območju. Mikronezijo v zahodnem Tihem oceanu sestavlja približno 600 majhnih otokov, raztresenih po ogromnem oceanskem prostranstvu. "Vsako rešeno življenje in vsak pomorščak, ki se je vrnil domov, je dokaz trajnega partnerstva in medsebojnega spoštovanja, kar je značilno za naš odnos," je sklenila poveljnica Christine Igisomar.