Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Lani tega nismo imeli zaradi pandemije, letos pa je prireditev končno tu in je nekaj posebnega. Veliko mi pomeni, da vidim in slišim toliko otrok in družin," je dejal Biden ter se v mrzlem in oblačnem vremenu pošalil, da je uredil, da ne bo dežja vsaj za približno dve minuti.

Celodnevna prireditev poleg tekmovanja v kotaljenju pirhov in iskanju skritih jajc zajema tudi številne druge zabavne igre in dejavnosti.

Konec prejšnjega tedna je Bela hiša tudi znova odprla vrata za turistične obiske. Foto: Reuters
Konec prejšnjega tedna je Bela hiša tudi znova odprla vrata za turistične obiske. Foto: Reuters

Prva dama ZDA, ki je po poklicu predavateljica, se je pošalila in prireditev krstila kot "egg-ucation roll", kar je besedna igra z jajci in izobrazbo. Jill Biden je z veseljem pozdravila vse goste in jim zaželela dobrodošlico v Beli hiši, kjer sicer razen članov vlade, novinarjev in redkih gostov ni veliko drugih ljudi. "Izobraževanje se nikoli ne neha, zato smo južno trato spremenili v šolsko skupnost," je dejala.

Otroci so lahko sodelovali še v branju, poslušali nasvete o kmetovanju, kuhanju in pripravi jedi, sodelovali v tekmovanjih o znanju in podobno. Prireditve se je udeležilo tudi nekaj slavnih osebnosti s televizije in iz glasbe, otroke pa so razveselili tudi velikonočni zajci in osebnosti iz risank ali pravljic.

Med povabljenimi je bilo največ vojaških družin, drugi pa so lahko poskusili srečo na "loteriji" za vabila.

Tradicija kotaljenja velikonočnih pirhov pred Belo hišo sega v 19. stoletje, vsak predsednik pa je potem naredil kaj po svoje. Območje Bele hiše za otroke je prvi odprl Rutheford Hayes leta 1878. Donald in Melania Trump sta prireditev nazadnje pripravila leta 2019, nato pa so jo v letih 2020 in 2021 zaradi pandemije odpovedali.