Ameriškemu krokodilu grozi izumrtje. Foto: Reuters
Ameriškemu krokodilu grozi izumrtje. Foto: Reuters

Samica ameriškega krokodila, ki že 16 let živi sama v svoji ogradi v Parque Reptilania, je leta 2018 v svoji ogradi izlegla 14 jajc. Med plazilci to ni posebej nenavadno. Znanstvenike je precej bolj presenetila ugotovitev po treh mesecih inkubacije, da je v enem jajcu popolnoma razvit, a sicer mrtvorojen krokodilji mladič.

Raziskovalci so testirali gensko zasnovo krokodiljega ploda in našli sekvence DNK-ja, ki nakazujejo, da gre za fakultativno partenogenezo oziroma razmnoževanje brez genetskega prispevka samcev.

V znanstveni reviji Biology Letters so poudarili, da so t. i. "deviško rojstvo" že večkrat dokumentirali pri določenih vrstah rib, ptic, kuščarjev in kač, nikoli pa še pri krokodilih.

Strokovnjak za partenogeneze Warren Booth iz ameriškega inštituta Virginia Tech, ki je analiziral mrtvorojeni plod, je ugotovil, da je genetsko 99,9-odstotno podoben materi, s čimer je potrdil, da "nima očeta", poroča BBC.

Pri fakultativni partenogenezi se lahko jajčece razvija v plod brez oploditve s semenčico. Pri izdelavi jajčeca se predhodna celica razdeli na štiri celice – ena postane jajčece in obdrži ključne celične strukture in gelu podobno citoplazmo, druge pa vsebujejo dodaten genski material. Ena izmed teh treh celic nato prevzame vlogo semenčice in se "zlije" z jajčecem, da ga "oplodi".

So se tudi dinozavri lahko sami oplodili?

Ameriški krokodili so uvrščeni med ranljive vrste, v naravi pa jim grozi izumrtje. Znanstveniki zdaj sklepajo, da je možnost fakultativne partenogeneze pogostejša med vrstami, ki so na robu izumrtja.

"Deviško rojstvo" Kostarike bi lahko pripeljalo do novih informacij o prednikih krokodilov iz obdobja trias pred 250 milijoni let in dopušča možnost, da so tudi že nekateri dinozavri bili sposobni brezmadežnega spočetja.