Zadal si je nov izziv. Foto: AP
Zadal si je nov izziv. Foto: AP

Lansko leto sta Novozelandca Colin in Donna Craig-Brown iz Ngāhinapōurija na Severnem otoku med vrtnarjenjem po naključju odkrila velikansko zelenjavo, za katero sta bila prepričana, da je bila krompir. Po njuno je to dodatno potrdil tudi okus gomoljnice, ki sta jo poimenovala kar Doug, tako pa sta samozavestno verjela, da sta nenamenoma pridelala in izkopala največji krompir na svetu.

Ko njuni vnuki pridejo na obisk, želijo takoj videti Douga. Foto: AP
Ko njuni vnuki pridejo na obisk, želijo takoj videti Douga. Foto: AP

Guinnessova knjiga rekordov pa se s tem ni strinjala. Paru je sanje porušila s sporočilom, da je znanstvena preiskava pokazala, da sploh ne gre za krompir, ampak posebno vrsto buče. "Ne moreva reči, da jima ne verjameva, saj sva jima poslala DNK," je razočarano priznal Colin, čigar vlogo za rekord so pri Guinnessu tako ovrgli, poroča AP.

Cilj: vzgojiti pravi orjaški krompir

Doug, ki sta ga imenovala po tem, kako sta ga odkrila – preteklik glagola izkopati je v angleščini dugje potem, ko sta na družbena omrežja začela objavljati fotografije, kako sta mu nadela klobuček in ga prevažala s posebnim vozičkom, postala prava lokalna senzacija. Trenutno še vedno tiči v zamrzovalniku, z načrti, da bo iz njega naredil vodko, pa očitno ne bo nič.

Colin sicer ni obupal. Zaradi Douga, ki je po njegovih besedah "največji nekrompir na svetu", zasejal pa se je kar sam, je naredil veliko raziskave glede velikanskih krompirjev, tako pa naslednjo sezono namerava poskusiti namenoma vzgojiti največji krompir na svetu.