Bretonski ptičar Dexter, ki živi v mestecu Ouray v ameriški zvezni državi Kolorado, je leta 2016, kmalu po prihodu k družini Pasek, pobegnil in se znašel na prometni cesti, kjer ga je zbil tovornjak in mu povozil sprednji tački.

Kot je za lokalno televizijsko postajo 9News povedala njegova lastnica Kentee Pasek, se družina ni mogla sprijazniti s predlogom, da bi ga dali uspavati, saj bi to zanje pomenilo že tretjo pasjo izgubo v le nekaj letih. Na Dexterjevo srečo je zanj skrbel veterinar, ki se je res potrudil, da bi mu omogočil čim bolj normalno življenje. Čeprav je moral amputirati preveč poškodovano desno sprednjo tačko, mu je rešil levo in vanjo vstavil kovinsko oporo. Tačka je tako ostala, a je bila deloma neuporabna.

Dexterja pa to ni ustavilo. Po dolgotrajnem okrevanju in številnih fizioterapijah se je odločil, da bo namesto po štirih nogah hodil le po dveh ‒ če zmorejo ljudje, zakaj ne bi še on, si je verjetno mislil.

Zdaj je kuža v domačem mestu prava znamenitost. "Ljudje ga poznajo bolj, kot poznajo nas," v smehu pove Kentee. Nedavno pa je nekdo Dexterja posnel, ko se je v družbi lastnice sprehajal po mestu, in video objavil na družbenem omrežju TikTok, kjer je postal prava uspešnica, zaradi česar se je Dexterjeva slava nemudoma razširila onkraj občinske in državne meje.

Kentee zdaj ni več zgolj Dexterjeva lastnica, ampak tudi njegova zastopnica, menedžerka in upravljavka njegovih družbenih omrežij. Kar ji je, priznava, prišlo kar prav, saj je zaradi pandemije covida-19 izgubila službo v bližnjih termah, tako da jo je Dexterjeva nenadna slava znova zmotivirala in spodbudila k novim izzivom. Dexter je, še poudarja, večen vir navdiha za vse, ki ga poznajo. "Njegov odnos do življenja je že od nekdaj: 'Hej, vse je super!' In potem si rečem: Če on misli, da je vse super, potem ... se nam bo vsem uspelo izvleči tudi iz tega," je glede trenutne koronske krize optimistična Kentee.