Spletno aplikacijo, ki je posredovala lažno obvestilo, ima naloženih pet milijonov ljudi. Foto: EPA
Spletno aplikacijo, ki je posredovala lažno obvestilo, ima naloženih pet milijonov ljudi. Foto: EPA

Agencija je obvestilo, ki je bilo objavljeno prek aplikacije za pametne telefone, sicer kmalu umaknila, a ne dovolj hitro, da nekaterih ljudi ne bi zajela panika.

Uporabniki aplikacije Yurekuru so okoli 17. ure po krajevnem času (10. ure po srednjeevropskem času) namreč prejeli svarilo o potresu z magnitudo 9,1 v Tokiu.

A tresenja tal ni bilo. Japonska meteorološka agencija je hitro poslala obvestilo, da je bilo svarilo lažno, a to operaterja aplikacije vseeno ni doseglo dovolj hitro. Na agenciji so pozneje pojasnili, da so podatke glede potresa prejeli od seizmometra vzhodno od Tokia.

Mobilne uporabnike je zajela panika. "Ko sem videl obvestilo aplikacije Yurekuru, sem se pripravil na smrt," je tvitnil eden izmed prizadetih.

Yurekuru je priljubljena aplikacija med prebivalstvom Japonske, kjer so potresi zelo pogosti. Po navedbah njenega operaterja jo ima naloženih pet milijonov ljudi. Ta in podobne aplikacije so postale priljubljene po katastrofalnem potresu in cunamiju v Fukušimi marca 2011.