Molitev pred kopeljo. Foto: Reuters
Molitev pred kopeljo. Foto: Reuters

Zaradi protikoronskih ukrepov je bilo tradicionalno šintoistično novoletno kopanje v ledeno mrzli vodi tokrat povsem drugačno kot prejšnja leta. Sodelovala je le peščica najpogumnejših vernikov (devet moških in tri ženske), ki so se v vodo potopili "oblečeni" zgolj v sramne opasnike (moški) in tanke bele halje (ženske).

Navadno je obred spremljala množica ljudi, ki je z vzklikanjem in molitvijo spodbujala udeležence pri potopitvi v ledeno kopel, tokrat pa je dogodek minil brez gledalcev.

Na dvorišču šintoističnega svetišča Tepou Zu v Tokiu se je tako zbrala le dvanajsterica, ki se je najprej "ogrela" z molitvijo (temperatura zraka je bila dobrih pet stopinj Celzija), nato pa se je pogumno potopila v bazen, ki so ga dodatno ohlajevale kocke ledu. "Letos je bila voda res mrzla. Navadno je udeležencev več in se voda vseeno malo bolj segreje, tako pa je bilo noro mrzla," je ob tem za Reuters pripomnil 47-letni udeleženec Naoaki Jamaguči.

Obred, ki ga že 66 let pripravijo drugo nedeljo v januarju, je prvotno namenjen očiščenju duše in priprošnji za zdravje, letos pa so organizatorji temu dodali še eno priprošnjo za čimprejšnji konec pandemije. "Molil sem, da bi se koronavirus poslovil, kolikor hitro je mogoče," je dejal 65-letni Šindži Ui.