Po vzeltno-pristajalni stezi so se maja 2010 namesto letal zapodili navdušeni Berlinčani. Foto: EPA
Po vzeltno-pristajalni stezi so se maja 2010 namesto letal zapodili navdušeni Berlinčani. Foto: EPA
Tempelhof
Zadnje letalo je iz Tempelhofa vzletelo 30. oktobra 2008. Foto: EPA

Veliko asfaltno površino so prekrili navdušeni kolesarji, rolarji, kotalkarji, rolkarji in sprehajalci, ki so uživali kar na 300 hektarjih prostora za zabavo in sprostitev. Pretekli teden so namreč spet odprli znamenito letališče, ki pa so ga spremenili v javni park in zdaj velja za največjega v nemški prestolnici. Stari terminal je ostal nedotaknjen, odstranili pa so vso preostalo letališko opremo, kot so signalne luči in oznake.

Tempelhofovi začetki segajo v 4. september 1909, ko je ameriški letalski začetnik Orville Wright tam nekaj minut letel v motornem letalu. Vrata letalstva v Nemčiji so bila odprta, Tempelhof pa je pozneje postal berlinsko osrednje letališče in največje v Evropi. Letališče je tudi postalo dom Lufthanse, ki so jo ustanovili v Berlinu leta 1926. Na njem so po 2. svetovni vojni, ko so sovjetske sile zaprle Zahodni Berlin, pristali ameriški in britanski piloti. Zavezniki so v mesto pripeljali na milijone ton hrane, goriva in zdravil za slabotno in bolehno prebivalstvo ter si prislužili naziv Candy Bombers, "bombonskih bombašev", ker so med preletom mesta nanj metali sladkarije.

Letališče vrnili Berlinčanom
Dokončno zaprtje letališča oktobra 2008 je dvignilo veliko prahu med Berlinčani, ki so temu ostro nasprotovali. Krivili so poslovne vodje, ki naj bi pritiskali na mesto, naj zapre letališče zaradi prevelikih stroškov. "Za poslovneže letališče nima pomena. Bili so premladi, da bi se spomnili, kako pomemben je Tempelhof za mesto," so se hudovali predvsem starejši prebivalci mesta.

Mnogi so menili, da bi moralo letališče postati kulturni spomenik, saj so bili prav zavezniški piloti tisti, ki so rešili Berlin. Maja 2010 pa so Berlinčani spet lahko obiskali to širno planjavo, ki jim je pred več kot pol stoletja pomagala preživeti.