Lepa, mlada in zapeljiva ministrica ... Italijani so dobili novo kost za glodanje. Foto: EPA/Reuters
Lepa, mlada in zapeljiva ministrica ... Italijani so dobili novo kost za glodanje. Foto: EPA/Reuters
Maria Elena Boschi v živo modrem kostimu, ob njej pa noseča Marianna Madia. Prva preveč seksi na prisegi, druga z "neprimernim" nosečniškim trebuhom. Foto: EPA/Reuters
Italija
Renzijeva ministrska ekipa pred prisego. Foto: Reuters
Lepotica z angelskim obrazom, kot ji rečejo italijanski mediji, je diplomirala iz prava, kljub kratki politični karieri pa jo je Renzi, ki jo je opisal kot pravi fenomen, želel na vsak način med svojimi ministri, kar je sprožilo tudi govorice, da Renzija in Boschijevo povezuje tudi kaj več kot le politični odnosi. Foto: EPA/Reuters
Marianna Madia.
Marianna odhaja na krajši porodniški dopust. Foto: Reuters

Čeprav so minili že trije dnevi, odkar je pred italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom prisegla Renzijeva vlada, na Apeninskem polotoku govorjenje o tem ne poneha.

V osrednji vlogi se je znašla 33-letna ministrica za reforme Maria Elena Boschi, ki je s svojim modrim kostimom sprožila val komentarjev v italijanskih medijih, o modni izbiri Boschijeve so se razpisali tudi na družbenih omrežjih.

Komentarji so predvsem negativno obarvani, pritožbe letijo predvsem na izbiro živo modre barve, ki po mnenju Italijanov nikakor ni primerna za uradni dogodek, kot je prisega vlade. "Povejte Boschijevi, da je na prisegi, in ne na modnem dogodku," se glasi eden izmed komentarjev na Twitterju, spet drugi so zapisali: "Kaj pa električno modra obleka Boschijeve? Signal in pol, bi rekla (hej, jaz sem najmlajša med ministri, in to kadar koli!); Vsi govorijo o obleki Boschijeve. In jaz sem upala, da jo bom pozabila takoj; Med ministri sploh ne najdem Boschijeve."

"Tista" zadnjica, o kateri govori Italija
Maria Elena se zaveda svojih adutov, tako da je izbrala oblačilo, ki je poudarilo njeno postavo. To je številnim šlo v nos. "Televizija razširi in to ni San Remo. Ali lepi Boschijevi ni nihče mogel reči, da bo v tem kostimu eksplodirala," je zvenel eden izmed neravno prijaznih tvitov, ki so leteli na račun ministrice. Blogarji, tviteraši in tudi novinarji že dneve razpravljajo o zadnji plati in močnih stegnih lepe Marie (ter celo o njenih odvečnih kilogramih), ki so bili dodatno pod drobnogledom, ko se je Maria sklonila, da bi se podpisala kot nova ministrica.

Boschijeva je diplomirala iz prava, kljub kratki politični karieri pa jo je Renzi, ki jo je opisal kot pravi fenomen, želel na vsak način med svojimi ministri, kar je sprožilo tudi govorice, da Renzija in Boschijevo povezuje tudi kaj več kot le politični odnosi. Boschijeva je (pričakovano) všeč tudi nekdanjemu italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju (in njegovi stranki Naprej Italija), ki je dejal, da je "preveč lepa, da bila komunistka".

Na Twitterju se najdejo tudi pozitivni tviti o Marii Eleni, ki govorijo predvsem o njenem videzu: najlepša ministrica kadar koli, najlepša v vladi, pametna in lepa, lepotica z angelskim obrazom, zapeljive obline ...

Prihaja iz premožne družine: oče je Pierluigi Coldiretti, direktor vinarskega združenja, sedi tudi v upravnem odboru direktorjev banke Banca Etruria, mati Stefania Agresti pa je dekanja in podžupanja v Laterini v provinci Arezzo. Tam družina tudi živi.

Pa kaj, če sem noseča! Nisem edina, ki dela in doji.
Drugo žrtveno jagnje na prisegi je bila ministrica za javno upravo in poenostavitev 34-letna Marianna Madia, ki se je znašla na udaru kritikov zaradi svoje nosečnosti. Marianna je namreč v osmem mesecu nosečnosti, kmalu bo tako morala na porodniški dopust, tako po mnenju številnih Italijanov ne bi smela sploh sprejeti ministrske vloge. Noseča ministrica je kritikom odgovorila z besedami, da se bo že znala organizirati - ima že enega sinčka - in da je svet poln žensk, ki delajo in dojijo.

Obe pa se, odkar se je izvedelo, da bosta sedli na ministrska stolčka, morata soočati z obtožbami, da nimata pravega znanja za delo v politiki. Da sta enostavno premladi za tako odgovorno delo.

Zlobni jeziki se sprašujejo, kako je lahko Marianna (pa tudi Maria Elena) pri svojih 34 že ministrica, največkrat se pojavljajo očitki, da je imela "prava" priporočila in da pozna ljudi na položajih.

Novinar italijanske Repubblice Piergiorgio Odifreddi je napisal, da je njena kandidatura ena najbolj umazanih iger, ki so jo želeli prikriti z idejo mlade feministke. Dodal je, da je hčerka velikega prijatelja italijanskega politika Walterja Veltronija, italijanski mediji pa so "izvohali" tudi, da je bila v zvezi s sinom predsednika Napolitana. Danes je poročena z režiserjem Mariom Giananijem, velikim prijateljem Mattea Renzija. Še eno prijateljstvo, ki Marianni ne koristi v boju proti vsem, ki pravijo, da je na ministrskem položaju brez ustreznih znanj.

Kot zanimivost dodajmo, da je v novi Renzijevi vladi 16 ministrov, kar je kar pet manj kot v prejšnji vladi, polovico položajev pa zasedajo ženske, kar se je prav tako zgodilo prvič v zgodovini države.