Foto: Dražbena hiša Hanson
Foto: Dražbena hiša Hanson

Čisto pravi komplet pripomočkov za izganjanje vampirjev izvira iz poznega 19. stoletja in je pripadal britanskemu aristokratu lordu Williamu Malcolmu Haileyju, ki je bil med drugim tudi upravljavec takratne Britanske Indije. Ni znano, ali je aristokrat leseni kovček kupil, ker se je resnično bal napada vampirja, ali pa ga je pri tem vodila zbirateljska strast, po navedbah dražbene hiše pa je bil zelo razgledan in izobražen človek, za katerega se ni pričakovalo, da bi ga skrbel napad mitskih bitij, "ga je pa tematika očitno zelo fascinirala".

V kovčku so lično zloženi vsi nujno potrebni pripomočki za boj proti vampirjem – od lesenega količka in lesene macole do križa in medeninastih svečnikov, najti pa je mogoče tudi stekleničko z blagoslovljeno vodo, rožni venec, staro izdajo Biblije, ogledalo in celo dve pištoli s pripadajočo posodico za smodnik, so pred dražbo pojasnili v dražbeni hiši Hanson in dodali, da je bila tematika izganjanja vampirjev skozi zgodovino tesno povezana z verskimi praksami, zato ne preseneča, da je v kompletu večina predmetov povezanih s krščanstvom.

Na koncu so kovček prodali za šestkrat višjo ceno od izklicne, in sicer za 13.000 britanskih funtov (15.000 evrov). Po besedah predstavnikov dražbene hiše je najbolj presenetljivo široko zanimanje, ki ga je kovček z izganjalsko tematiko zbudil širom sveta. Zanj so se namreč potegovali dražitelji iz več evropskih držav, ZDA, Kanade in od drugod. "Vera v obstoj vampirjev, neživih mrtvih, ki naj bi za preživetje potrebovali človeško kri, obstaja že stotine let in v nekaterih delih sveta vztraja tudi danes," so v sporočilu za javnost zapisali v dražbeni hiši.

Na koncu je najvišjo ceno ponudil anonimni dražitelj iz Združenega kraljestva. Ali je kovček s pripomočki kupil zgolj kot neobičajen artefakt ali pa za morebitno samoobrambo, ni znano.