Rekvizit, okoli katerega se je vrtelo mnogo razprav. Foto: Reuters
Rekvizit, okoli katerega se je vrtelo mnogo razprav. Foto: Reuters

Vse od premiere filma Titanik leta 1997 je bil eden njegovih osrednjih zapletov – ko se je Jack (upodobil ga je Leonardo Di Caprio) žrtvoval za Rose (igrala jo je Kate Winslet) oz. ji omogočil, da se je iz ledeno mrzle vode rešila na leseno ploščo in tako preživela – predmet številnih debat, vprašanje, ali je bil kos lesa resnično premajhen za oba zaljubljenca, pa je bilo tako odmevno, da se je moral pozneje večkrat o njem izreči tudi režiser filma James Cameron, ki je o tem celo naročil študijo.

Kos lesa, za katerega se je prvotno govorilo, da so vrata, a so ustvarjalci pozneje poudarili, da gre za del stene ladje, je bil zasnovan po pravi najdbi s potopljenega Titanika. Po tem, ko je bil kos lesa uporabljen kot rekvizit v filmu, je prešel v roke verige restavracij Planet Hollywood. Ta ga je zdaj skupaj z rekviziti iz nekaterih drugih filmskih uspešnic ponudila na dražbi, ki jo je organizirala dražbena hiša Heritage Auctions.

V opisu predmeta je bilo navedeno, da gre za rekvizit, uporabljen v filmu Titanik, ki je skozi leta sprožal številne debate. Kot so zapisali, meri 2,4 metra v dolžino in približno en meter v širino. Na koncu so predmet prodali za 718.750 ameriških dolarjev oz. slabih 670 tisoč evrov. Kdo je predmet kupil, ni znano, poroča BBC.

Cameron večkrat poudaril: Tak je bil scenarij, tako je moralo biti

Kot omenjeno, je skozi leta večkrat vzniknila debata, ali je bil kos lesa resnično premajhen za oba zaljubljenca. Režiser James Cameron je leta 2012 v epizodi Razbijalcev mitov (Mythbusters), zatrdil, da je tako pač moralo biti: "Morda smo res zamočili in bi morali desko narediti manjšo, a človek je pač moral utoniti." Leta 2022, ob 110-letnici potopitve slovite čezoceanke, je Cameron celo naročil pravo znanstveno raziskavo, ki naj bi za vselej razrešila dvome.

V intervjuju za Postmedia je takrat dejal: "Opravili smo temeljito forenzično analizo s strokovnjakom za podhladitev, ki je reproduciral splav iz filma … Vzeli smo dva kaskaderja, ki sta imela enako telesno maso kot Kate in Leo, nanju smo namestili senzorje in dali smo ju v ledeno vodo in preizkusili, ali bi lahko preživela z različnimi metodami, in odgovor je bil, da ni bilo možnosti, da bi oba preživela. Samo eden je lahko preživel."

Poleg omenjene lesene plošče so na dražbi prodali še bič, ki ga je Indiana Jones (igral ga je Harrison Ford) leta 1984 uporabil v filmu Tempelj smrti, in sicer za 25.000 dolarjev, za 125.000 dolarjev pa so prodali kostum Spidermana, ki ga je v istoimenskem filmu nosil Toby Maguire, in sekiro, s katero je Jack Nicholson razsekal vrata v Izžarevanju.

Skupno so na dražbi za številne slovite rekvizite iztržili 15,68 milijona dolarjev, sporočilo dražbene hiše Heritage še povzema BBC.