Ladjo sta ovekovečila Leonardo DiCaprio in Kate Winslet. Foto: Reuters
Ladjo sta ovekovečila Leonardo DiCaprio in Kate Winslet. Foto: Reuters

Ruševine najslavnejše ladje vseh časov na dnu Atlantskega oceana počivajo že več kot stoletje. V svetovno popularno kulturo se je Titanik zasidral po uprizoritvi tragičnega konca plovila v istoimenskem filmu (Leonardo DiCaprio in Kate Winslet), ki je osvojil enajst oskarjev in tako dosegel brezčasnost.

Najbolj znana ladja vseh časov počiva na dnu Atlantika. Foto: Reuters
Najbolj znana ladja vseh časov počiva na dnu Atlantika. Foto: Reuters

Razbitina ladje, ki je osnova ene najbolj znanih romantičnih zgodb vseh časov, slabe štiri kilometre pod morsko gladino tudi letos pričakuje obiskovalce. Podjetje OceanGate enkratno letno odpravo do Titanika načrtuje maja 2023, radovedneži pa bodo za ogled morali odšteti 250.000 evrov.

Najbolj podroben posnetek ladje doslej

Na letošnjem potopu v globine Atlantika je podjetju uspelo posneti prvi 8k posnetek razbitine. "Neverjetne podrobnosti posnetkov bodo pomagale našim znanstvenikom in arheologom točno določiti razkroj Titanika," je povedal predsednik podjetja OceanGate Stockton Rush.

"Razbitino proučujem že desetletja. Za sabo imam že vrsto potopov in nisem še videl tako podrobnega posnetka Titanika," je povedal potapljač Rory Golden. Navdušen je, da se po toliko potopih in posnetkih vsakokrat najde kakšna nova podrobnost, o kateri prej niso vedeli.