Po državi je vedno manj gojišč božičnih dreves. Foto: Reuters
Po državi je vedno manj gojišč božičnih dreves. Foto: Reuters

Kanada je največja izvoznica naravnih božičnih drevesc na svetu, letos pa se zaradi vremena poleti, pomanjkanja delovne sile in okrnitve proizvodnje spopada s pomanjkanjem. Po državi je vedno manj gojišč božičnih dreves, prav tako se zmanjšuje površina, zasajena z drevesi. Situacijo bodo najverjetneje poslabšale tudi velike poplave v Britanski Kolumbiji. Zaradi obilnih padavin so bili uničeni ceste in mostovi, tudi gojišča dreves so končala pod vodo.

Primanjkljaj morajo nadomestiti drugi kraji. Foto: Reuters
Primanjkljaj morajo nadomestiti drugi kraji. Foto: Reuters

Kanada na leto sicer izvozi okoli 2,3 milijona božičnih dreves, približno 97 odstotkov pa jih najde dom v Združenih državah Amerike. Čeprav Britanska Kolumbija posekanih božičnih jelk ne izvaža v tujino, je pomemben domači dobavitelj. "Ne moremo jih poslati, ker so ceste zaprte," je dejal Arthur Loewen, gojitelj dreves, in poudaril, da imajo trenutno zvezane roke.

Zapakirana drevesca že čakajo, da odpotujejo v nov dom. Foto: Reuters
Zapakirana drevesca že čakajo, da odpotujejo v nov dom. Foto: Reuters

Že posekana in zavita drevesa na lesenih paletah čakajo na to, da jih bodo odposlali, obdaja pa jih voda. 75 odstotkov Loewenovih polj, kjer si ljudje sami izberejo in posekajo drevo, je poplavljenih. Če voda ne bo kmalu začela odtekati, bodo mlajša drevesa poškodovana, s tem pa tudi prihodnja zaloga.

Povpraševanje presega ponudbo

Ker bo dreves iz te province torej manj, bodo primanjkljaj morali nadomestiti drugi kraji, tako pa bo ostalo manj kanadskih dreves za dejanski izvoz. "V Severni Ameriki smo opazili velik porast povpraševanja po pravih drevesih," je povedala Shirley Brennan, izvršna direktorica združenja Canadian Christmas Trees, in izpostavila, da naj bi že od pomladi prejemala klice.

Manj bo izbire, cene bodo višje. Foto: Reuters
Manj bo izbire, cene bodo višje. Foto: Reuters

Povpraševanja naj bi bilo bistveno več, saj ljudje med pandemijo covida-19 ostajajo doma, tako pa bistveno presega količino dreves, ki je na voljo. "Dreves nimam v izobilju," je dejal Dan Laird, lastnik farme dreves v Ottawi, ki letos prvič od leta 1977 ne bo prodajal dreves.

Letošnje iskanje popolnega drevesca bo težje, predvsem pa dražje. Kupci se bodo namreč soočali z manjšo izbiro kot v preteklosti, cena drevesc pa naj bi se zvišala za od 10 do 15 odstotkov.