Črički se v boju le redko poškodujejo. Foto: BoBo
Črički se v boju le redko poškodujejo. Foto: BoBo

Na Kitajskem vsako jesen že več kot 1000 let potekajo številni spopadi med črički. V 25 mestih najprej potekajo regionalna tekmovanja, nato pa se najboljši tekmovalci in njihovi lastniki udeležijo uglednega tekmovanja v Pekingu.

Tekmovanje med črički poteka podobno kot petelinji boji le z veliko manj krvi. Tekmovalce dan pred veliko bitko razdelijo v različne kategorije glede na njihovo težo, naslednji dan pa jih po dva in dva postavijo v posebne ringe. Njihovi lastniki jih na najprej razdražijo s tanko palčko ali slamo, nato pa sodnik odpre pregrado v ringu in črička se spopadeta.

Sodniki zmagovalca boja, ki se le redko konča s smrtjo enega od čričkov, razglasijo na podlagi pravil iz 13. stoletja. Poleg točk, ki si jih črički priborijo v boju, pa sodniki upoštevajo tudi nekatera druga pravila, med drugim dodatne točke pridobijo, če jih lastniki komisiji prinesejo vsaj šest dni pred tekmovanjem.

Letos je na državnem tekmovanju National Cricket Fighting Championships tekmovalo več kot 20 ekip, eno izmed njih je vodil Man Džigvo, poklicni voznik tovornjaka, ki se s črički ljubiteljsko ukvarja že več kot 40 let. "Črički so moj hobi. Občudujem jih zaradi njihove pozitivne energije. Nikoli ne priznajo poraza, so bojeviti in zato jih imamo radi," je povedal 54-letnik.

Man, ki ima doma več kot 70 čričkov (nekateri izmed njih so vredni več kot tisoč evrov), je na letošnjem prvenstvu osvojil četrto mesto. Za dobro uvrstitev 'krivi' posebno proteinsko dieto in reden trening.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate kako potekajo boji med črički.